BLUPAY MENKUL DEĞERLER A.Ş. SERMAYE PİYASASI İŞLEMLERİ GENEL ÇERÇEVE VE HESAP AÇILIŞ SÖZLEŞMESİ İLE YURT İÇİ İŞLEMLERE İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMLARI VE BEYANLAR

MADDE 1 - TARAFLAR

1.1 İşbu Sermaye Piyasası İşlemleri Genel Çerçeve ve Hesap Açılış Sözleşmesi (“Sözleşme” veya “Çerçeve Sözleşme”);

(1) İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne 173152-5 sicil numarası ve 0178128140400001 MERSİS numarası ile kayıtlı, şirket merkezi Maslak Mah. Aos 55. Sk 42 Maslak A Blok Sitesi No:2 İç Kapı No: 140 Sarıyer/İstanbul adresinde bulunan ve kurumsal internet adresine sahip Blupay Menkul Değerler A.Ş. (“Blupay”) ile diğer tarafta;

(2) Gerçek kişi Müşteri (“Müşteri”) arasında uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine dayanarak elektronik ortamda ya da yüz yüze kimlik tespiti suretiyle mesafeli ya da mesafesiz olarak akdedilmiştir.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN

Sözleşme No

Doğum Tarihi

Yer / IP No

Kimlik Seri No

Telefon Modeli

Adres

İletişim Tercihi
Online
GSM No

Ekstre Tercihi
Online
Müşteri No

Sınıfı
Genel


Blupay ve Müşteri bundan böyle müştereken "Taraflar" ve her biri münferiden "Taraf" olarak anılacaklardır.

1.2. İşbu Sözleşme; Kanun, SPK tarafından çıkarılmış olan Yatırım Hizmetleri Tebliği ile Yatırım Kuruluşları Tebliği ve ilgili diğer Mevzuat hükümlerine uygun olarak, Müşteri'nin Blupay tarafından aracılık hizmeti sunduğu piyasalarda Sermaye Piyasası Araçları'nın alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmesi için Müşteri'ye sunulan hizmetleri ve söz konusu hizmetlere ilişkin olarak tarafların hak ve yükümlülüklerini kapsar ve düzenler. Sözleşme ekleri, Sözleşme’de atıf yapılan form, bildirim ve beyanları kapsamakta olup, Sözleşme’nin asli ve ayrılmaz parçasını teşkil eder.

1.3. Müşteri, işbu Çerçeve Sözleşme’yi imzalamakla, Sözleşme’nin tüm hüküm ve şartlarını okuduğunu ve anladığını, Sözleşme’nin hüküm ve şartlarına bağlı olacağını, yapacağı işlemleri Mevzuat kapsamında gerçekleştirileceğini, Borsa düzenlemelerine tabi olacağını kabul, beyan ve taahhüt etmiş sayılır.

MADDE 2 - TANIMLAR VE KISALTMALAR

Sözleşmede aksi açıkça belirtilmediği sürece, aşağıda belirtilen kelime ve terimler, aynı satırda belirtilen anlamlara sahip olacaklardır.

BIST
Borsa İstanbul A.Ş.'yi ifade eder.
Belge Kayıt Tebliği
SPK tarafından çıkarılmış olan, III.45-1 sayılı Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Belge ve Kayıt Düzeni Tebliği'ni ifade eder.
Borsa
BIST ile Kanun’a uygun olarak yetkilendirilecek olan diğer borsalar ve teşkilatlanmış pazar yerleri ile yurt dışında kurulu bulunan borsalar ve teşkilatlanmış pazar yerlerini ifade eder.
Borçlar Kanunu
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nu ifade eder.
BSMV
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'ni ifade eder.
Çözüm Ortağı
Blupay'in işbu Çerçeve Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirirken Yatırım Kuruluşları Tebliği ve ilgili diğer Mevzuat'a uygun olarak destek alabileceği gerçek ve tüzel kişileri ifade eder.
Elektronik İşlem Platformu
İşbu Çerçeve Sözleşme kapsamında sunulacak hizmetlere ilişkin olarak Müşteri'nin akıllı telefon, bilgisayar, interaktif televizyon ve benzeri aygıtlar aracılığı İşlem gerçekleştirmesini sağlayan, Blupay tarafından işletilen ve Çözüm Ortağı tarafından yazılım destek hizmetleri verilen internet tabanlı elektronik platformunu ifade eder.
Elektronik Sözleşme Tebliği
III-42.1 sayılı Aracı Kurumlar ve Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Tebliğ’i ifade eder.
Emir veya Emirler
Bu Sözleşme kapsamında Sermaye Piyasası Araçları'nın satılması veya satın alınması için Müşteri’den alınan alım emri veya satım emrini ifade eder.
Emir İletimine Aracılık
Kanun uyarınca, yatırım kuruluşları tarafından Sermaye Piyasası Araçları'na ilişkin olarak sadece Emirler'in Müşteri'den alınması ve gerçekleştirilmek üzere başka bir yatırım kuruluşuna iletilmesine aracılık edilmesini ifade eder.
Finansal Varlıklar
Sermaye Piyasası Araçları, para piyasası araç ve işlemleri, nakit, döviz, mevduat, katılma hesabı ile SPK tarafından uygun görülen diğer varlık ve işlemleri ifade eder.
Genel Müşteri
Profesyonel Müşteri tanımı kapsamına girmeyen Müşteri'yi ifade eder.
İcra İflas Yasası
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nu ifade eder.
İşlem veya İşlemler
Borsalar, teşkilatlanmış piyasalar veya tezgahüstü piyasalarda bu Sözleşme kapsamında gerçekleştirilen her alım veya satım işlemini ifade eder.
İşlem Aracılığı Faaliyeti
Blupay’in, Müşteri tarafından verilen Emirler'i Borsalar ya da Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerlerine, Kanun'un 37. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yetkilendirilmiş bir kuruluşa veya kaldıraçlı İşlemler hariç olmak üzere ilgili ülkenin yetkili otoritesinden faaliyet izni almış yurtdışında yerleşik bir kuruluşa iletmek suretiyle Müşteri adına ve hesabına yahut kendi adına ve Müşteri hesabına gerçekleştirmesini ifade eder.
İş Günü
Cumartesi ve pazar günleri dışında Türkiye'de veya ilgili ülkelerdeki bankaların ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile ilgili ülke merkez bankalarının açık ve faaliyette olduğu ve ilgili Sermaye Piyasası Araçları'nın işlem gördüğü Borsa, pazar veya Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri'nin açık faaliyette olduğu herhangi bir günü ifade eder.
HMK
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nu ifade eder.
Kanun
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nu ifade eder.
Kurul veya SPK
Sermaye Piyasası Kurulu'nu ifade eder.
KVKK
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu ifade eder.
Medeni Kanun
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ifade eder.
Mevzuat
Bu Sözleşme’ye taraf olan Müşteriler'e uygulanabilecek başta Kanun ve ikincil mevzuat olmak üzere tüm yürürlükteki mevzuatı ifade eder.
MKK
Kanun'un 81. maddesinde tanımlanan Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'yi ifade eder.
Müşteri
Çerçeve Sözleşme imzalayan gerçek kişiyi ifade eder.
Profesyonel Müşteri
Yatırım Kuruluşları Tebliğinin 31. maddesi uyarınca kendi yatırım kararlarını verebilecek ve üstlendiği riskleri değerlendirebilecek tecrübe, bilgi ve uzmanlığa sahip Müşteri'yi ifade eder.
Sermaye Piyasası Araçları
Blupay nezdinde Emirler'e konu olabilecek nitelikte, menkul kıymetler ve türev araçlar ile yatırım sözleşmeleri de dahil olmak üzere SPK tarafından bu kapsamda olduğu belirlenen diğer sermaye piyasası araçlarını ifade eder.
Sözleşme veya Çerçeve Sözleşmesi
TSPB'nin 24 Nisan 2018 tarih ve 799 sayılı Genel Mektubu ile kamuya duyurulan, asgari standartları SPK tarafından belirlenerek Müşteri'nin ıslak imzası alınmak veya elektronik ortamda imzalanmak suretiyle akdedilen Sermaye Piyasası İşlemleri Genel Çerçeve ve Hesap Açılış Sözleşmesi'ni ifade eder.
Takasbank
İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.'yi ifade eder.
Talimat
Müşteri'nin, Sermaye Piyasası Aracı alım Emri veya satım Emri, virman, ödeme, EFT, havale talimatı; saklama talebi, yeni pay alma hakkı kullanım talebi vb. ve bu tür taleplerle sınırlı kalmayan, Mevzuat çerçevesinde Müşteri'nin Blupay tarafından yerine getirilmesini talep ettiği tüm iş veişlemlereilişkin talimatları anlamına gelir.
TEFAS
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nu ifade eder.
Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri
Borsalar dışında Sermaye Piyasası Araçları'nın alıcı ve satıcılarını bir araya getiren, alım ve satımına aracılık eden, bunlar için sistemler ve platformlar oluşturan ve bunları işleten alternatif işlem sistemleri, çok taraflı işlem platformları ve teşkilatlanmış diğer piyasaları ifade eder.
Türkiye Muhasebe Standartları
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun yayımladığı Türkiye Muhasebe Standartlarını ifade eder.
TSPB
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ni ifade eder.
TTK
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ifade eder.
Yan Hizmetler
Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile sınırlı olarak kredi ya da ödünç verilmesi ve döviz hizmetleri sunulması da dahil Kanun’un 38. maddesinde sayılan hizmetleri ifade eder.
Yatırım Hizmetleri Tebliği
SPK tarafından çıkarılmış olan, III.37-1 sayılı Yatırım Hizmetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'i ifade eder.
Yatırım Kuruluşları Tebliği
SPK tarafından çıkarılmış olan, III.39-1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ'i ifade eder.
YTM
Kanun’un 83. maddesinde tanımlanan Yatırımcı Tazmin Merkezi'ni ifade eder.
Yetkili Saklama Kuruluşu
Müşteri'nin bu Sözleşme kapsamında alım satımına aracılık edilen Sermaye Piyasası Araçları'nı Müşteri adına açılan hesaplar altında saklayan, kayıtları tutan ve operasyonel işlemleri yerine getirmek üzere yetkilendirilen Blupay ve başta MKK ile Takasbank olmak üzere yurt içinde ve/veya yurt dışında bulunan diğer yetkili saklama kuruluşlarını ifade eder.

MADDE 3 - SÖZLEŞMENİN KONUSU VE KAPSAMI

3.1.  İşbu Sözleşme, Kanun’un 37. maddesinde yer alan yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ile 38. maddesinde yer alan Yan Hizmetler’in, Blupay’in Kurul tarafından verilmiş olan ve https://www.tspb.org.tr/kamuoyu-aydinlatma-formu/ adresindeki Kamuyu Aydınlatma Formu’nda kamuya açıklanmakta olan yetkileriyle sınırlı olmak üzere; Kurul, Borsa, Takasbank, MKK düzenlemeleri, ilgili diğer Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve ikincil düzenlemeleriyle, yurt dışı İşlemlerde ilgili ülkelerin düzenleyici otoritelerinin, organize Borsaların, takas ve saklama kuruluşlarının düzenlemelerine uygun olarak sunulabilmesi amacıyla Blupay ile hukuki ilişkinin genel esaslarının belirlenmesine ve hesap açılmasına ilişkin esasları düzenlemektedir.

3.2.  Sözleşme’nin Taraflarca imzalanması halinde, Müşteri, Blupay nezdinde adına hesap açılmasını kabul eder, Blupay ise Müşteri adına hesap açılması için gereken tüm iş ve İşlemlerin yapılmasını taahhüt eder. Blupay ayrıca işbu Sözleşme kapsamında 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile ilgili Mevzuat hükümleri uyarınca kimlik tespiti yükümlülüklerini ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ilgili Mevzuat hükümleri çerçevesinde bilgilendirme yükümlülüklerini yerine getirir.

MADDE 4 - MÜŞTERİNİN TANINMASI

4.1. Blupay, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili Mevzuat hükümlerine uygun olarak, Müşteri'ye hizmet vermeye başlamadan önce Müşteri'nin imzaladığı sözleşmeler ve sunulan belgeler aracılığıyla Müşteri'nin kimlik ve adres bilgilerini kontrol ve teyit eder.

4.2. Blupay, Türkiye’de yerleşik Türk vatandaşları, yabancı kimlik numarasına sahip Türkiye’de yerleşik yabancı uyruklu gerçek kişiler ile mavi kart sahibi gerçek kişileri Müşteri olarak kabul edebilmektedir. Kimlik kontrolleri, Müşteri'nin sunduğu kimlik bilgilerini tevsik eden belgeler ile ayrıca yapılır. Müşterinin ikametgâh ve/veya iş adresleri, Sözleşme'de ve eklerinde yer alan Müşteri'ye ait tüm telefon ve internet adresleri Müşteri tarafından sağlanmakta ve Blupay, Müşteri'nin kimlik tespitini yaparken Müşteri tarafından sağlanan bu bilgileri esas almaktadır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 45. maddesinin 1. fıkrası, 7247 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri ile SPK ve yetkili kurumlar tarafından düzenlenen ikincil Mevzuat'taki hükümler uyarınca kimlik paylaşım sistemi kullanılarak Blupay tarafından Müşteri'nin tanınması sağlanabilir.

4.3.  Müşteri, Amerika Birleşik Devletleri’nde vergi mükellefi, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı veya Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Kart sahibi olmadığını, aksi bir durumun varlığı halinde Blupay’ı derhal bilgilendirerek Milli Gelirler İdaresi (internal revenue service) tarafından yayımlanan W9 Formu başta olmak üzere Blupay tarafından talep edilebilecek her türlü ek bilgi ve belgeyi imzalı olarak Blupay’e teslim edeceğini ve vermiş olduğu bilgilerin doğruluğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.

4.4. Blupay, vekaletname verilmesi suretiyle temsil yetkisine dayanarak İşlem yapmayacağını, müşterek ya da alt hesap açmayacağını; Müşteri ise bu konuda bilgilendirildiğini ve bu yönde bir talepte bulunmayacağını kabul ve beyan eder.

4.5. Müşteri, Sözleşme’nin imza tarihi itibariyle, kendisi tarafından doldurulması gerekli olan eklerde ve/veya formlarda verilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu, Blupay'in bu bilgi ve belgelerin doğruluğuna ilişkin herhangi bir kontrol yükümlülüğü bulunmadığını ve Blupay’e sunulan bu bilgilerde meydana gelecek değişikliklerin yazılı olarak veya ilgili Mevzuat'a uygun olması halinde elektronik ortamda bildireceğini kabul ve taahhüt eder. Müşteri tarafından gerekli bildirimler yapılana kadar Blupay’in bu Sözleşme kapsamında gerçekleştireceği İşlemlerde Sözleşme ekleri ve/veya formlarda verilen bilgileri esas alma konusunda yetkili olduğunu kabul ve beyan eder.

4.6. Müşteri, Genel Çerçeve ve Hesap Açılış Sözleşmesi’nin imzalanması sırasında kendi adına hareket ettiğini ve başkası adına hareket etmediğini, kendisi dışında başkası adına hareket etmesi halinde, kimin adına hareket ettiğini Blupay’e mutlaka yazılı olarak bildirmek zorunda olduğunu ve bu çerçevede Sözleşme ekinde bulunan Gerçek Faydalanıcı Beyan Formu’nu doldurmakla yükümlü olduğunu ve gerekli bildirimlerde bulunmaması durumunda konuya dair ve İşlemlerden doğan her türlü sorumluluğun kendine ait olduğunu kabul ve beyan eder.

4.7. Blupay’in yukarıdaki maddeler uyarınca yapacağı kimlik tespiti ya da teyidi, servetinin kaynağı, tahmini net varlığı, fonlarının ve Sermaye Piyasası Araçlar'ının kaynağı, ticari itibarı ile ilgili Müşteri'den bilgi ve belge talebinde bulunabilme hakkına sahiptir. Blupay, Müşteri’den talep edeceği ilave bilgi ve belgelerin Müşteri tarafından Blupay’e iletilmemesi halinde, Blupay, işbu Sözleşme’yi tek taraflı olarak derhal feshedebilir.

MADDE 5 - MÜŞTERİNİN SINIFLANDIRILMASI, MÜŞTERİ LİMİTİ VE UYGUNLUK TESTİ

5.1. Blupay, Müşteri’den temin edeceği bilgilere dayanarak, Yatırım Kuruluşları Tebliği'nin 30., 31. ve 32. maddeleri uyarınca Müşteri'yi Profesyonel ya da Genel Müşteri olarak sınıflandırır ve Sözleşme çerçevesinde sunulması planlanan ürün ve hizmetleri bu sınıflandırmaya uygun olarak sunar. Yatırım Kuruluşları Tebliği uyarınca Müşteri'nin sınıflandırılmasına ilişkin ilkeler, Mevzuat hükümleri ve Müşteri'nin yer aldığı sınıfı değiştirme haklarına ilişkin esaslar, Müşteri'ye sunulan Müşteri Sınıflandırılması Bilgi Notu’nda yer almakta olup; Müşteri, bu konuda bilgilendirildiğini kabul eder.

5.2. Genel Müşteriler, Blupay’e yöneltecekleri yazılı talepleri ile, Mevzuat'ta yer alan şartları sağlamak ve Blupay tarafından talep edilecek bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak temin etmek ve gerekli olan hallerde bu bilgileri derhal güncellemek koşuluyla, “Talebe Dayalı Profesyonel Müşteri” olarak sınıflandırılmayı talep edebilirler. Bu halde değerlendirme Blupay tarafından yapılacak olup, makul süre içerisinde Müşteri'ye Blupay tarafından değerlendirme sonucu hakkında bilgi verilecektir. Profesyonel Müşteri olarak dikkate alınmak istemeyen Müşteri'nin bu talebini yazılı olarak veya Mevzuat'a uygun olması halinde elektronik ortamda Blupay'e derhal iletmesi gerekir. Aksi halde, bu durumdan kaynaklanan sorumluluk Müşteri'ye ait olacaktır.

5.3. Genel Müşteri, Talebe Dayalı Profesyonel Müşteri olarak sınıflandırılması halinde Profesyonel Müşteriler ile aynı hüküm ve şartlara tabii olacak olup, Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formu ile bildirilen “Profesyonel Müşterilere Uygulanmayacak Mevzuat Hükümleri” çerçevesinde Genel Müşteri olarak kendisine sağlanan Müşteri korumasının kapsamı sınırlandırılacaktır. Müşteri, Profesyonel Müşteri olarak sınıflandırılması nedeniyle tabi olacağı hak ve yükümlülükler ve Genel Müşteri olarak kendisine sağlanan Müşteri korumasının Mevzuat hükümleri kapsamında sınırlandırılmasına itirazı olmadığını kabul, beyan ve taahhüt eder.

5.4. Genel Müşteri, bu Sözleşme çerçevesinde Blupay'in kendisine sunacağı ürün ya da hizmetlerin kendisi için uygun olup olmadığı hususunun değerlendirilmesi amacıyla, Blupay tarafından Mevzuat'a uygun olarak hazırlanan Uygunluk Testini tam, gerçek ve doğru bilgileri vermek suretiyle doldurmakla yükümlüdür. Uygunluk Testi’nin alınması, Müşteri’nin elektronik ortama erişiminin Blupay'in Müşteri'ye atadığı şifre ile sağlanmış olması durumunda elektronik ortam üzerinden de gerçekleştirilebilir. Müşteri, her ne şekilde bu bilgileri Blupay'e iletmiş olursa olsun bu bilgilere ilişkin güncellemelerin ancak elektronik ortamda yapılabileceğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. Bu yükümlülük, Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin 31. maddesi uyarınca Profesyonel Müşteri sınıfına giren Müşteriler ile sadece TEFAS’ta işlem gören yatırım fonu katılma payları ile para piyasası fonları (likit fonlar) ve kısa vadeli tahvil ve bono fonları ve/veya Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilmiş Borsalar'da ve Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerlerinde işlem gören kamu borçlanma araçları alım ve satım İşlemlerini yapacak Müşteriler için geçerli değildir ve Blupay, Müşteri'ye bu İşlemler için uygunluk testi yapmakla yükümlü olmadığı hususunu bildirir.

5.5. Müşteri, tabi olduğu sınıflandırmayı etkileyebilecek bir durum ortaya çıktığında söz konusu hususu derhal yazılı olarak veya ilgili Mevzuat'a uygun olması halinde elektronik ortamda Blupay’e bildirmekle yükümlü olduğunu, bu kapsamda verilen bilgilerin doğruluğundan ve gerektiğinde güncellenmesinden bizzat kendisinin sorumlu olduğunu kabul ve beyan eder. 

5.6. Blupay, yapılacak Uygunluk Testi neticesinde Müşteri'yi uygun olmadığı anlaşılan ürün ve hizmetler hakkında, yazılı olarak veya elektronik ortamda bilgilendirme yapacaktır. Aynı şekilde, Müşteri'nin Uygunluk Testi'nde kendisine sorulan hususlarda bilgi vermekten kaçınması veya eksik ya da güncel olmayan bilgi vermesi halinde, Blupay hangi ürün ya da hizmetlerin Müşteri'ye uygun olduğunun tespit edilmesine imkân bulunmadığı hususunda da Müşteri'yi yazılı olarak veya elektronik ortamda bilgilendirecektir.

5.7. Müşteri'nin yukarıda açıklandığı şekilde yazılı olarak veya elektronik ortamda bilgilendirilmesine rağmen, bir ürün veya hizmeti Blupay’den talep etmesi halinde, Blupay söz konusu ürün veya hizmeti Müşteri'ye sunmaktan kaçınabileceği gibi, kendi takdirine bağlı olarak talep edilen ürün veya hizmeti Müşteri'ye sunmakta da serbesttir.

MADDE 6 - HESAP AÇILMASI VEYA KAPATILMASI

6.1. Müşteri edinim süreci, Müşteri'nin akıllı telefonuna Çözüm Ortağı tarafından desteklenen Blupay Elektronik İşlem Platformu'nu indirip, gerekli bilgi ve belgelerini girmesi ve akabinde elektronik ortamda kimlik tespiti sürecinin tamamlanması veya Müşteri ile gerçekleştirilen yüz yüze kimlik tespiti sürecinin tamamlanması ile başlamaktadır. Blupay, Müşteri kabulü ve hesap açılması sırasında Mevzuat hükümleri kapsamında uzaktan görüntülü görüşme yapılması veya kurye aracılığıyla yüz yüze görüşme yapılması da dahil sair yollarla hesap açılış işlemini gerçekleştirebilir. Blupay, Müşteri'ye hesap açıp açmamak konusunda münhasır takdir yetkisine sahiptir.

6.2. Blupay, Müşteri'yi açılan hesap/hesaplar hakkında bilgilendirir. Müşteri ile ilgili tüm faaliyetler, İşlem ve bakiyeler bu hesapta/hesaplarda takip edilir. Müşteri'nin Blupay nezdindeki hesabının cari hesap niteliği taşıdığı, işbu Sözleşme’nin aynı zamanda cari hesap sözleşmesi olduğu ve Blupay tarafından TTK tahtındaki ilgili madde hükümlerine göre cari hesap şeklinde yürütüleceği, Taraflar’ca beyan ve kabul edilmiştir. Müşteri, Sözleşme ile Blupay'in dilediği tarihte cari hesap İşlemi'ni durdurarak cari hesapta yer alan alacağını faizi ile birlikte talep ve tahsil etme hak ve yetkisine sahip olduğunu kabul eder. Müşteri, Blupay’in cari hesaplar arasında fiili transferler yapabilmesi için Blupay aracılığı ile Blupay’e gerekli Emri ve yetkiyi bu Sözleşme ile vermiştir.

6.3. Müşteri'nin yazılı olarak veya ilgili Mevzuat'a uygun olması şartı ile elektronik ortamda talep etmesi halinde, Blupay'de bulunan Müşteri hesabı kapatılır. Bu halde hesaptaki tutarlar Blupay tarafından en geç 30 (otuz) gün içerisinde Müşteri'nin bildireceği banka hesabına yatırılacak ve varsa Müşteri tarafından tevdi edilmiş olan nakit dışı varlıklar Müşteri'ye iade edilecektir. Müşteri'nin iade sürecine ilişkin olarak bildirdiği banka hesabının Müşteri adına kayıtlı olmaması durumunda, Blupay'in söz konusu transferlerden doğabilecek olan olası zararlardan herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır. Müşteri'nin kapatılan hesabında bulunan Finansal Varlıkları'nın Blupay tarafından belirlenecek olan Yetkili Saklama Kuruluşu'nda saklanması hizmetine ilişkin giderler ise Müşteri tarafından karşılanacaktır.

6.4. Müşteri; devir, birleşme, veraset, müşterek hesap açma talebinde bulunamaz.

MADDE 7 - MÜŞTERİ BİLGİLERİNİN KORUNMASI

7.1. Blupay, Müşteri'ye ait bilgi ve belgelerin gizliliğinin sağlanması için gerekli önlemleri almak ve bu bilgi ve belgelerin yetkisiz üçüncü kişilerin eline geçmesini önlemekle yükümlüdür. Blupay tarafından, ilgili Mevzuat ile sair yasal düzenlemeler çerçevesinde yetkili olan kurum ve kuruluşlara, adli ve idari yargı organlarına yapılacak bilgi paylaşımları bu hükmün dışında olup, Müşteri bu gibi paylaşımların kendi onayı alınmaksızın yapılabileceğini kabul eder.

7.2. Blupay, işbu Sözleşme uyarınca yapılacak iş ve İşlemlerde ve yurt içinde ve/veya yurt dışında kurulu banka ve/veya aracı kurumlarla imzalayacağı Sözleşmeler'de, Müşteri'nin bilgilerini Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde ve Müşteri tarafından onaylanan Açık Rıza Metni doğrultusunda paylaşacaktır. Bununla birlikte, Blupay’in gösterdiği faaliyetler ve verdiği hizmetlerin gereği olarak (ilgili İşlemlerin gerçekleştirilmesi ile sınırlı ve KVKK’ ya uygun olarak Blupay’e hizmet sağlayan dışarıdan hizmet sağlayıcılar veya posta, kargo veya arşiv hizmetleri sunan diğer kuruluşlar), bu hizmet veren kuruluşların, ihtiyaç duyması halinde Müşteri bilgilerine erişimi mümkün olabilecektir. Mevzuat'ta hiçbir koşul altında devredilemeyeceği ve üçüncü taraflarla paylaşılamayacağı düzenlenen veriler hariç olmak üzere, Müşteri'ye ait veriler Blupay uygulamasına destek sağlayan ve veri saklama konusunda gerekli tüm tedbirleri almış çözüm ortağı ile yalnızca Mevzuat'ın izin verdiği ve Blupay Aydınlatma Metni’nde yer alan amaçlarla sınırlı olmak üzere paylaşılabilecektir.

MADDE 8 - MÜŞTERİYE RİSKLERİN BİLDİRİLMESİ

8.1. Müşteri, kendisine sunulan Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formunu ve diğer ilgili risk bildirim formlarını okuyup anladığını ve bu formların bir kopyasını elektronik ortamda almış olduğunu, Blupay'den talep edeceği ürün ve hizmetleri, bu risk bildirim formunda yer alan açıklamalar ile yatırım risklerini bilerek talep edeceğini açıkça kabul ve beyan eder.

8.2. Müşteri'nin yeni bir Sermaye Piyasası Aracı'nda işlem yapacağı durumlarda ise İşlem yapmaya başlamadan önce ilgili risk bildirimi elektronik ortamda yapılacaktır.

8.3. İşlem yapılacak sermaye piyasası aracına/araçlarına ilişkin yapılan risk bildirimlerin, ilgili sermaye piyasası aracına/araçlarına ilişkin tüm riskleri veya tüm önemli hususları kapsamasının mümkün olamayabileceği dikkate alınarak, İşlem yapılacak Sermaye Piyasası Aracı'nın/Araçları'nın nitelikleri ve bunlara ilişkin risklerin anlaşılmadığı ve/veya Müşteri'ye uygun olmadığı hususlarında şüphe bulunması halinde, Müşteri'nin İşlem gerçekleştirmeyeceği hususunda Taraflar mutabıktır.

MADDE 9 - SÖZLEŞME KONUSU İŞLEMLERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

9.1. EMİRLERE ve EMİR İLETİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

    9.1.1.  Blupay tarafından bu Sözleşme'de aksi belirtilmedikçe, Emirler Blupay’e sadece Elektronik İşlem Platformu aracılığıyla iletilir ve Müşteri tarafından telefonla iletilmek istenen sözlü Emirler, faks aracılığıyla iletilen Emirler de dahil olmak üzere hiçbir Emir Blupay tarafından dikkate alınmaz. Bununla birlikte Müşteri, Mevzuat’ta ve/veya ilgili Borsa düzenlemelerinde ve işbu Sözleşme ile imzaladığı diğer Sözleşmeler'de öngörülen kurallara uyacağını ve Emirler'ini bu kurallara uygun şekilde iletmekle yükümlü olduğunu kabul eder. Yükümlülüklere aykırı şekilde verilen Emirler Blupay tarafından İşlem'e alınmayacak olup İşlem'e alınmayan Emirler'den Blupay'in herhangi bir sorumluluğu doğmayacaktır. Blupay'in söz konusu inisiyatifini kullanmak suretiyle Emir iletmeye yetkili Müşteri'nin emrini reddetmesi halinde, Müşteri tarafından gelen Emirler'i hangi sebeple reddettiği bilgisini de içerecek şekilde Müşteri'ye bildirim yapar.

    9.1.2.   Müşteri Emirler'i, yerine getirilmek üzere Blupay tarafından ilgili Borsa, pazar yeri, Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri veya ilgili kuruluşa iletilir. Müşteri tarafından verilen Emir ile ilgili İşlem Aracılığı faaliyetiyle ilgili ilgili kuruma intikal ettirilmesinden sonra Müşteri, ilgili kurumun tabi olduğu Mevzuat ve iç düzenlemeler çerçevesinde yapılabilecek değişiklikler dışında, gerçekleştirilmiş olan Emri değiştiremez veya geri alamaz.

    9.1.3. Blupay tarafından Müşteri Emirleri özen yükümlülüğü kapsamında ve Emir Gerçekleştirme Politikalarına uygun olarak ilgili Borsa ve piyasalarda gerçekleştirilir.

    9.1.4. Müşteri, Blupay'in Emir geçerlilik sürelerine, İşlem esaslarına, Emir yöntemlerine ilişkin düzenlemeler de dahil olmak ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere Emirlere ilişkin hususlarda ilgili Borsa düzenlemelerine ve Mevzuat'a uyacağını ve söz konusu düzenlemelere aykırı İşlemler gerçekleştirmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. Alım ve satım Talimatlar'ında sermaye piyasası aracının bütün niteliklerinin belirtilmesi ve Emrin veya sair Talimatlar'ın her yönüyle tam ve açık olarak yazılmış veya belirtilmiş olması zorunludur. Açıklık taşımayan hususlar Blupay'in tercihine bırakılmış demek olup, Blupay, kendi takdir ve anlayışına göre Müşteri'nin açık olmayan ya da tereddüde sebebiyet veren Emirlerini veya Talimatlar'ını yerine getirmekle yükümlü değildir. Bu yetki Müşteri menfaatleri gözetilerek ve özen borcu çerçevesinde yerine getirilecek olup, doğrudan kendi kusuruna atfedilemeyecek nedenler dışında Blupay'in herhangi bir sorumluluğu bulunmayacaktır. Müşteri tarafından Emirin belirli bir kuruluş veya piyasaya iletilmesi yönünde açık bir Talimat'ın bulunduğu durumda, Blupay bu Emri ileterek yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılır. Müşteri, Emrin ilgili Borsa, Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri veya sair kuruluşların düzenlemelerine uygun olmaması halinde Blupay tarafından Emrin gerçekleştirilmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir.

    9.1.5. Blupay, Müşteri'nin Emirler'ini kısmen veya tamamen kabul etmemesi halinde, bu nedenden dolayı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Blupay, İşlem yapmaya yetkili bir Müşteri'den gelen Emirler'i herhangi bir Mevzuat gerekliliği olmadan kendi inisiyatifi ile kabul etmediği halde hangi sebeple kabul etmediğini Müşteri'ye bildirmek suretiyle Emirler'i kısmen veya tamamen reddedebilir. Bu halde, kabul edilmeyen Emirler makul süre içerisinde en seri iletişim kanallarıyla Müşteri'ye bildirilir.

    9.1.6.  Müşteri, Blupay nezdindeki hesabında öngörülen Sermaye Piyasası Araçları kadar satım Emri, nakit miktarı kadar da alım Emri verebilir. Bu nedenle, Blupay, Müşteri'den, herhangi bir alım Emri'nin gerçekleştirilmesinden önce gerekli göreceği kapora, teminat veya satın almak istediği Sermaye Piyasası Aracının tutarını Blupay nezdindeki yatırım hesabında bulundurmasını, satmak istediği Sermaye Piyasası Aracı'nın Blupay'e teslimini Müşteri Emri'nin Borsa'ya intikalinin ön şartı olarak isteyebilir. Müşteri'nin Blupay nezdindeki yatırım hesabında yeterli teminatın bulunmaması halinde Blupay, Müşteri Emri'nin gerçekleştirilmemiş olmasından sorumlu değildir.

   9.1.7. Blupay, İşlem Aracılığı Faaliyeti yoluyla Müşteri'nin adına veya hesabına veya Müşteri'nin hesabına kendi adına Borsa'da işlem gören Sermaye Piyasası Araçları'nın alım satımını yapacaktır. Müşteri, Emirlerin portföy aracılığı faaliyetini yerine getirme yetkisini haiz bir kuruluş aracılığıyla İşlem'e dönüştürülmesi halinde, ilgili yetkili kuruluşun (portföy aracılığı faaliyeti yürüten ve Blupay ile sözleşme imzalayan kuruluş) kendi nam ve hesabına, başka yatırımcıların nam ve hesaplarına veya kendi namına başka yatırımcıların hesaplarına alım ve satımlar yapabileceğini ve yaptığını da daima göz önünde bulunduracaktır.

    9.1.8. Yatırım fonu katılma payları ile Borsa yatırım fonu paylarına ilişkin tüm İşlemler ilgili fonun kamuyu aydınlatma belgelerinde yer alan hükümler çerçevesinde gerçekleştirilir.

    9.1.9.  Müşteri vermiş olduğu Emirlerin piyasa işleyiş teamülü ve işleyiş kuralları gereği belirtmiş olduğu fiyattan gerçekleşmeyebileceğini, ani fiyat değişimleri ile karşılaşabileceğini bildiğini kabul ve beyan eder. Müşteri yatırım kararı alırken tamamen serbest olup, fiyat tespitinden veya gerçekleşen Emirlerden kaynaklanan her türlü kar ve zarardan kendisi sorumludur.

9.2. EMİRLERDE FİYAT BELİRLEME ŞEKLİ

   9.2.1.  Emirlere ilişkin fiyat belirleme yöntemlerini ilgili Borsa veya Emir iletilen kuruluş belirler.

   9.2.2. İlgili Borsa/piyasa tarafından aksi belirtilmedikçe, Müşteri tarafından verilen Emirlerde iki fiyat belirleme yönteminden bir tanesinin seçilmesi şekliyle yerine getirilir. Bu kapsamda, Müşteri Emirleri (i) serbest fiyatla Emir veya (ii) limitli Emir olabilir.

      a) Serbest Fiyatla Emir: Herhangi bir fiyat kaydı yoktur. Bu tür Emirler Müşteri menfaatleri gözetilerek ve özen borcu çerçevesinde ilgili piyasa koşulları çerçevesinde yerine getirilecektir.

      b) Limitli Emir: İşlem'in yapılacağı fiyat bizzat Müşteri tarafından belirlenir. Bildirilen fiyat, alışlarda en yüksek, satımlarda en düşük fiyat anlamını taşır. Alımlarda, Borsa'da oluşan fiyat, limitli fiyatın altında veya bu fiyata eşit olduğu, satım durumunda ise Borsa fiyatı limit fiyata eşit veya onun üstünde olduğu takdirde Emir yerine getirilir. Limit fiyatın Borsa fiyatına eşit olması hallerinde bu fiyattan İşlem gören kıymet miktarı sınırlı ise Emir kısmen icra edilebilir veya hiç gerçekleşmeyebilir.

    9.2.3. İlgili Borsa'nın aksine bir uygulaması bulunmadıkça Müşteri Emirlerinde fiyat konusunda hiçbir açıklık yoksa Emir’in serbest fiyatla olduğu kabul edilecektir.

9.3. EMİRLERİN GEÇERLİLİK SÜRESİ

   9.3.1. Müşteri, Emrin geçerlilik süresini ilgili Borsa, Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri veya sair kuruluşlar tarafından belirlenen Emir geçerlilik sürelerine ilişkin düzenlemelere uygun olarak, istediği şekilde belirleyebilir. Müşteri'nin alım Emirler'i ve satım Emirleri'nin belirlenen süre içinde gerçekleşmemesi halinde, Emir geçerliliğini yitirir. Süresi belirlenmemiş olan Emirler seans içerisinde verilmiş ise o seans için, aksi takdirde takip eden ilk seans için geçerlidir. Seans Emirleri (SNS): Emir, sadece girildiği seansta geçerlidir. Seans sonuna kadar eşleşmezse sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

      a) Seans Emirleri (SNS): Emir, sadece girildiği seansta geçerlidir. Seans sonuna kadar eşleşmezse sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

      b) Günlük Emir (GUN): Emir, girildiği gün için geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

      c) İptale Kadar Geçerli Emir (IKG): Emir, girildiği seanstan iptal edilene kadar geçerlidir. Bu Emir süresi seçildiğinde, Emri'n iptal edilmediği ve eşleşmediği durumda, Emir Sözleşme'nin vade sonuna kadar geçerli olur ve vade sonunda sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

      d) Tarihli Emir (TAR): Emir sisteme girilirken belirtilen tarihe kadar geçerlidir. Belirtilen tarihe kadar eşleşmezse ya da iptal edilmezse, bu tarihte gün sonunda sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir. Sistemde Sözleşme'nin vade sonundan daha ileri bir tarih girilmesine izin verilmez.

   9.3.2. Sabit getirili menkul kıymetler için verilen Emirler'de İşlem'in valör tarihi Müşteri tarafından belirlenir. Valör tarihi belirtilmemiş Emirler aynı gün valörlü olarak girilir. Blupay, Emir alınabilecek saatleri ayrıca tespit edebilir.

9.4. GERÇEKLEŞEN EMİRLERİN TASFİYE ESASLARI

   9.4.1. Müşteri, gerçekleşen İşlemlerini Elektronik İşlem Platformu aracılığıyla takip edecek olup; Belge Kayıt Tebliği hükümlerine uygun olarak Blupay, Müşteri'nin söz konusu bilgilere Elektronik İşlem Platformu üzerinden ulaşmasını temin eder.

   9.4.2. Müşteri'nin belirli bir meblağı kendisine bildirilen yatırım hesabına yatırması halinde, bu meblağ ile sınırlı kalmak kaydı ile ilettiği Emir veya Talimatlar, Blupay tarafından İşlem'e konur. İşlem gerçekleştirildikten sonra artan meblağ, Müşteri tarafından istenildiği zaman kendi hesabına iade edilir veya sonraki Emir veya Talimatlar'da, yeterli olmak kaydı ile kullanılabilir. Artan ve Müşteri'nin talebinde olmayan meblağa ilişkin olarak işbu Çerçeve Sözleşme’nin 15. maddesinde bulunan “Müşteri'ye Ait Nakdin Değerlendirilme Esasları” hükümleri uygulanacaktır. Emir ve Talimatlar'ın gerçekleştirilmesi sırasında para transferlerine ilişkin ilgili kurumların transfer süreleri, hesaba transfer edilen meblağların ulaşması değişkenlik gösterebilir. Müşteri, Blupay’in bu Sözleşme çerçevesinde verilecek hizmetlere ilişkin sorumluluğunun kendisine kusur atfedilebilen haller ile sınırlı olduğunu ve Blupay’in kendisine kusur atfedilebilen haller hariç olmak üzere, hizmet aldığı kuruluşların ve üçüncü şahısların kasıt ve ihmallerinden sorumlu olmayacağını, Blupay’in bu nedenle herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını kabul eder.

   9.4.3. Gerçekleştirilen alım emirlerinde, alım bedeli, masraf ve komisyon ücreti ve benzeri yükümlülükler, vergi, resim, harçlar ve fonlar, Müşteri'nin borcuna; gerçekleştirilen satım Emirlerinde, satım bedeli Müşteri'nin alacağına, masraf ve komisyon ücreti ve benzeri yükümlülükler, vergi, resim harçlar ve fonlar, Müşteri'nin borcuna işlenir. Müşteri’nin hesabına işlenecek borç ve alacak kalemlerinin valör tarihleri Blupay’in cari uygulamasına göre belirlenecektir. Söz konusu cari hesap işlemlerine Elektronik İşlem Platformu aracılığıyla erişilebileceği gibi, Blupay’den yazılı olarak da talep edilmesi mümkündür.

9.5. EMİRLERİN SAKLANMASI

Blupay tarafından, Elektronik İşlem Platformu dahil, internet üzerinden alınan Emirlerde tarih, zaman ve Müşteri bazında olmak üzere emri ileten Müşteriler'e ilişkin IP (Internet Protokol) numaraları kayıtlarının, her ne türlü olursa olsun elektronik ortamda diğer şekillerde alınan Emirlerde Emri veren kaynağı gösterecek şekilde gerekli elektronik log kayıtlarının, tutulması ve elektronik ortamda tutulan verilerin gerektiğinde yazılı hale dönüştürülebilecek şekilde olması kaydıyla, Blupay tarafından ilgili Mevzuat uyarınca tutulması saklanması zorunludur.

9.6. İŞLEM ARACILIĞI FAALİYETİNİN ESASLARI

   9.6.1. Blupay, Müşteri tarafından verilen Emirleri ilgili Borsalar ya da Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri'ne, Kanun’un 37. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi çerçevesinde İşlem Aracılığı faaliyetinde bulunmayı kabul, beyan ve taahhüt eder.

   9.6.2. Blupay yurt içinde gerçekleştireceği İşlem Aracılığı faaliyetlerinde, Müşteri'nin Sermaye Piyasası Araçları ile ilgili alım emirlerinin veya satım emirlerinin Müşteri adına ve hesabına veya kendi adına ve Müşteri hesabına Borsalar ya da Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri’ne veya portföy aracılığı yetki belgesine sahip bir kuruluşa iletmek suretiyle gerçekleştireceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

   9.6.3. Blupay, İşlem Aracılığı faaliyetini yürütürken aşağıda belirtilen ilke ve esaslara uyacaktır.

      a) Müşteri tarafından verilen Emirleri, Emir gerçekleştirme politikası, bu Sözleşme’de belirtilen esaslar, Müşteri Emrini en iyi şekilde gerçekleştirme yükümlülüğü, özen ve sadakat borcu çerçevesinde kabul ederek yerine getirir.

      b) Borsa’da İşlem yapmayı gerektiren Emirler ayrıca ilgili Mevzuat'ta belirlenen esaslar çerçevesinde alınır ve yerine getirilir.

      c) Blupay’in, Müşteri'nin Emirlerini portföy aracılığına yetkili bir kuruluşa iletmek suretiyle gerçekleştirmesi halinde, Müşteri'ye ait hesap ve İşlemler Blupay nezdinde ve Müşteri bazında izlenir. Ayrıca Blupay, Müşteri'nin Emirler'ini Blupay’in hesabına veya ilişkili kişilerin hesabına verilen aynı fiyatlı Emirlerden öncelikli ancak zamansal olarak sıralamaya koyarak yerine getirir.

      d) Blupay Müşteri emirlerinin gizliliğini korumakla yükümlüdür. Müşteri'ye ait Emir bilgileri yasal zorunluluklar ve Mevzuat düzenlemelerine aykırı olmamak kaydıyla yatırım hizmet ve faaliyetlerinin Müşteri lehine olacak şekilde daha iyi sunulması amacıyla yapılan iş birliklerine ilişkin düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla herhangi bir üçüncü şahsa, Müşteri aleyhine ve üçüncü şahıs lehine Müşteri'nin bilgisi olmaksızın aktarılamaz ve kullanılamaz. Blupay, her halükârda Müşteri emirlerinin gizliliğini korumak için her türlü makul özeni gösterecek ve basiretli bir tacir gibi hareket edecektir.

MADDE 10 - İNTERNET İŞLEMLERİNE VE ELEKTRONİK İŞLEMLER YOLUYLA VERİLEN TALİMATLARA İLİŞKİN HÜKÜMLER

10.1. Blupay tarafından, Müşteri'nin internet uygulamaları, mobil iletişim araçları ve/veya Elektronik İşlem Platformları yoluyla menkul kıymet/sermaye piyasası İşlemlerini yapabilmesi, cari hesap ve portföy bilgileriyle, hesap ekstresi, işlem sonuç formları ve benzeri belgeleri öğrenebilmesi; rapor, yorum ve tavsiyelere ulaşabilmesi, veri hizmetlerini alabilmesi, Sözleşme/Sözleşmeler’e ilişkin değişikliklerin Müşteri'ye bildirilmesi amacıyla Müşteri'nin İşlem yapabilmesine izin verilmiştir.

10.2. Müşteri, Blupay'in kendisi için oluşturacağı kullanıcı kodu ve şifrenin gizliliğinin özenle sağlanması ve yetkisiz üçüncü kişilere verilmemesi ve/veya kullandırılmaması ile yükümlüdür. Müşteri söz konusu yükümlülüğe uymaması nedeniyle doğabilecek her türlü zarar, ziyan ve kayıptan sorumlu olduğunu, bu nedenle Blupay’e her ne nam altında olursa olsun herhangi bir itiraz ve talepte bulunmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

10.3. Bu Sözleşme'nin 9. maddesinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, Müşteri'nin kullanıcı kodu ve şifreleri kullanmak suretiyle hizmetine açılan internet uygulamalarından, mobil iletişim araçlarından, dijital ve/veya Elektronik İşlem Platformlarından, kullanıcı adı ve şifresini kullanarak verdiği Talimatlar, yerine geçer.

10.4. Müşteri tarafından oluşturulan şifre, Müşteri'nin bu Çerçeve Sözleşme kapsamındaki İşlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmesine yetki sağlar. Müşteri'nin sahip olduğu şifreler ile yapılan tüm İşlemlerden, çalınmış veya bir şekilde kaybedilmiş veya unutulmuş olan şifreden Blupay sorumlu tutulamaz. Müşteri çalınan veya kaybolan şifreyi derhal Blupay’e bildirmek zorundadır. Şifrenin kaybının Müşteri tarafından en seri haberleşme vasıtasıyla beyanını takiben hesaba derhal blokaj konacaktır.

10.5. Müşteri, internet hizmetlerini mobil telefonu gibi elektronik kanallar yoluyla kullanması halinde, bu kanalların yüksek derecede bilgi güvenliği temini gerektiren ve bu nedenle de güvenlik kurallarına bütünüyle uyulmaması halinde kötü niyetli şahıslarca gerçekleştirilebilecek suiistimal olaylarına açık hizmetler olduğunu kabul eder. Müşteri'nin söz konusu hizmetlerden azami ölçüde güvenle yararlanabilmesi için kendisinin gerekli donanım ve yazılım programının (firewall, anti virüs programları, internet koruma programları vb. gibi asgari güncel programların) bulunması, sahte, izinsiz kişisel bilgi saklayan veya güvenli olmayan (“https” formatında bağlantı sağlamayan ve/veya asgari güvenlik düzeyinde bulunmayan) internet siteleri ve kamuya açık alanlarda yer alan bilgisayar ve bağlantı noktaları (internet kafelerdeki bilgisayarlar ve güvenli olmayan kablosuz erişim ağları) üzerinden bu tür hizmetleri temin etmemesi gerekmektedir. Müşteri, teknik bilgi eksikliği mevcut ise, anılan ürün ve hizmetleri kullanmaktan kesinlikle imtina edeceğini kabul eder. Müşteri, bu kapsamda Blupay tarafından sağlanan/sağlanacak güvenlik amaçlı teknolojik yeniliklerden yararlanacağını kabul eder.

10.6. Müşteri, Blupay uygulamasından başkalarına İşlem yaptırıp, bu kullanım sebebi ile komisyon, ücret vb. gibi maddi menfaatler temin edemez. Bu tip İşlemlerin vukuu halinde, yasal merciler nezdinde veya üçüncü kişilerle ve/veya kurumlarla Müşteri arasında doğabilecek ihtilaflardan kendisine atfı kabil kusurları dışında Blupay sorumlu tutulamaz.

10.7. Müşteri, kendisine verilen şifrelerin üçüncü kişiler tarafından kullanıldığının tespiti halinde veya düzenleyici kuruluşlar, resmi merciler veya Blupay yetkililerinden gelen talep üzerine veya Müşteri İşlemlerinde ilgili bilgilerin/şifrelerin yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair şüpheli bir durum olması durumunda Blupay’in internet İşlemlerine ilişkin hizmetleri Müşteri'ye bu konuda en seri iletişim araçlarıyla sözlü olarak veya yazılı bildirim yaparak durdurmaya yetkili olduğunu kabul eder. Müşteri, ayrıca, yazılı olmayan bildirimler nedeniyle hesabının İşlem'e kapatılmasından dolayı ve Blupay’in sistemle ilgili düzeltme ve tedbirleri alması sırasında gerçekleşebilecek İşlemler nedeniyle, Blupay’in hiçbir sorumluluğu olmayacağını, internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlere ilişkin tüm riskler hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunu ve tüm riskin kendisine ait olduğunu, kabul, beyan ve taahhüt eder.

10.8. Müşteri, kendisine verilen şifrelerin üçüncü kişiler tarafından kullanıldığının tespiti halinde veya düzenleyici kuruluşlar, resmi merciler veya Blupay yetkililerinden gelen talep üzerine veya Müşteri İşlemlerinde ilgili bilgilerin/şifrelerin yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair şüpheli bir durum olması durumunda Blupay’in internet İşlemlerine ilişkin hizmetleri Müşteri'ye bu konuda en seri iletişim araçlarıyla sözlü olarak veya yazılı bildirim yaparak durdurmaya yetkili olduğunu kabul eder. Müşteri, ayrıca, yazılı olmayan bildirimler nedeniyle hesabının İşlem'e kapatılmasından dolayı ve Blupay’in sistemle ilgili düzeltme ve tedbirleri alması sırasında gerçekleşebilecek İşlemler nedeniyle, Blupay’in hiçbir sorumluluğu olmayacağını, internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlere ilişkin tüm riskler hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunu ve tüm riskin kendisine ait olduğunu, kabul, beyan ve taahhüt eder.

10.9. Müşteri, internet uygulamaları, mobil iletişim araçları ve/veya Elektronik İşlem Platformları kapsamında Blupay tarafından yayımlanan verilerin piyasanın doğası gereği eş anlı olarak yayımlanmayabileceğini, verilerin gecikmeli olarak yayınlanması nedeniyle Blupay’e kusur atfedilemeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

10.10. Blupay’in kaydı altında olan, internet uygulamaları, mobil iletişim araçları ve/veya Elektronik İşlem Platformları yoluyla iletilen Emirler'e ilişkin tutulan bilgisayar ve platform kayıtları, işbu Çerçeve Sözleşme’nin 27. maddesi uyarınca delil olarak kullanılabilecektir.

10.11. Blupay, Müşteri'ye sunmuş olduğu internet hizmetinin altyapısını ve uygulamalarını, içeriğini ve şeklini dilediği zaman, dilediği şekilde değiştirmekte, daraltmakta veya genişletmekte, yeni ürünler ekleyip mevcut ürünlerden bir veya birkaçını sistemden çıkartmakta tamamen serbesttir. Müşteri, internet aracılığı ile yapabileceği internet İşlemlerine dair riskler hakkında Blupay tarafından bilgilendirildiğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Blupay’in teknolojik imkanlar dahilinde tüm güvenlik önlemlerini almış olduğunu, zaman zaman Blupay’in güvenlik tedbirleri geliştirip yürürlüğe koyabileceğini, bunları takip etme ve uygulama konusunda tüm sorumluluğun Müşteri'ye ait olacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

10.12. Blupay, internet İşlemleri, mobil iletişim araçları ve/veya Elektronik İşlem Platformları nedeniyle doğrudan doğruya açıkça kendisine ağır kusur atfedilebilen haller haricinde sorumlu tutulamaz. Blupay’in ağır kusur nedeniyle sorumlu tutulabildiği hallerde dahi bu sorumluluk, doğrudan doğruya maruz kalınan fiili zarar ile sınırlıdır. Blupay, kendisine doğrudan doğruya açıkça ağır kusur atfı mümkün olmayan hallerle, bu şekilde Müşteri'nin uğrayabileceği her türlü dolaylı zarar, herhangi bir kayıp, kar mahrumiyeti, maddi ve manevi zararlardan ve gecikme faizlerinden sorumlu olmayacaktır.

10.13. Blupay, internet uygulamaları, mobil iletişim araçları ve/veya Elektronik İşlem Platformları'nda evrensel zaman saati uygulamasını benimsemiştir.

10.14. Müşteri tarafından mobil imza veya elektronik imza kullanılması durumunda, mobil imza veya elektronik imza uygulamasının diğer tarafları olan elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, mobil operatör, mobil imza platform sağlayıcısı tarafından sağlanacak hizmet ve uygulamalardan (nitelikli elektronik sertifika kullanım süresi ve sertifikanın yenilenmesine ilişkin işlemler, elektronik imza/mobil imza uygulamasının durdurulması, sona erdirilmesi, elektronik imza/mobil imza uygulamasından kaynaklanan kesinti, teknik aksaklık, hatalı İşlemler ve bunlarla sınırlı olmamak üzere) Blupay’in hiçbir şekilde sorumluluğu bulunmamaktadır.

10.15. Müşteri, ilgili sistemlerde yapılacak İşlemlerde sistemin donması, Emir iletilememesi, sistemsel arıza, kesinti, aksaklıkların olması sonucunda Emir iletiminde gecikme ve aksamalar olması halinde, Müşteriler'ini korumak amacıyla, Blupay’in tamamen kendi takdirinde olarak çeşitli önlemler alabileceğini, tamamen kendisi tarafından belirlenen bir süre ile Emir iletiminin bir kısmını veya tamamını kapatabileceğini, Emir iletimini durdurabileceğini kabul ve beyan eder. Bu durumda Blupay Müşteri'nin uğrayabileceği her türlü dolaylı zarar, kayıp, kar mahrumiyeti, maddi ve manevi zararlardan ve gecikme faizlerinden sorumlu olmayacaktır.

MADDE 11 - SERMAYE PİYASASI ARACININ VE NAKDİN TESLİM ESASLARI

11.1. Sermaye Piyasası Araçları ve bunlara ilişkin haklar MKK tarafından kayden izlenir. Kaydi Sermaye Piyasası Araçları ve bunlara ilişkin haklarla ilgili kayıtlar, MKK’da bilgisayar ortamında tutulur. Müşteri hesabında kayıt ve değişiklik yapılması, usul ve esasları MKK tarafından belirlenecek elektronik İşlem yöntemleriyle Blupay tarafından Müşteri Talimatlar'ına uygun şekilde MKK kayıtlarında değişiklik yapılması suretiyle gerçekleştirilir. Bu çerçevede Müşteri; Blupay’in Takasbank/MKK nezdinde alt hesaplar açtırmaya, bu hesaplar için kod ve şifre numarası vermeye, MKK/Takasbank'ta saklanması zorunlu olan Sermaye Piyasası Araçları’nı bu hesaplarda saklatmaya tam yetkili olduğunu, Sermaye Piyasası Araçları’nın teslimi veya Sermaye Piyasası Araçları üzerindeki diğer İşlemlerin ancak Blupay aracılığı ile gerçekleşebileceğini kabul eder ve Müşteri, MKK’da ve/veya Takasbank’ta kaydi olarak saklanan Sermaye Piyasası Araçları'nın kendisine fiziken teslimini isteyemez.

11.2. Nakdin veya Sermaye Piyasası Aracı’nın Müşteri'ye tesliminde Blupay’in temerrüde düşmesi halinde Müşteri, Blupay’den işbu Çerçeve Sözleşme’nin 17. maddesi esasları doğrultusunda kendisine uyguladığı oranda temerrüt faizi tahsil etme hakkına sahiptir.

11.3. Çerçeve Sözleşme’nin feshi halinde, Müşteri'ye ait Sermaye Piyasası Araçları veya Müşteri'nin pozisyonları kapatıldıktan sonra hesabında serbest kalan teminat niteliğindeki Sermaye Piyasası Araçları, nakitleri ve diğer teminatları Müşteri'ye iade edilecektir.

11.4. Müşteri tarafından bu Çerçeve Sözleşme gereği doğan borçlar Blupay’e ödenmediği sürece Müşteri, bu Çerçeve Sözleşme uyarınca alınmış olan Finansal Varlıklar'ı virman yapamayacağı gibi yatırım hesabındaki tutarlar üzerinde de borcu ile sınırlı olmak kaydıyla tasarruf edemeyecektir.

11.5. Aksi Müşteri tarafından yazılı olarak talep edilmediği müddetçe, Blupay tarafından Müşteri hesabına yapılan her türlü ödeme Müşteri tarafından Blupay'e bildirilen hesap numarasına yapılacaktır.

MADDE 12 - HATALI İŞLEMLERİN İPTALİ

12.1. Üçüncü tarafların (saklama kuruluşları, aracılık hizmeti alınan diğer yurt içi veya yurt dışı aracı kuruluşlar, bankalar ve benzeri diğer kuruluşlar ve bunlarla sınırlı olmaksızın her türlü kuruluş, kişi, kurum) yaptığı hatalardan kaynaklanan ve/veya Blupay tarafından hatalı olarak Müşteri hesabına yatırılan ve Müşteri'nin esasen hak etmediği bedeller veya hesabına transfer edilen Sermaye Piyasası Araçları ve/veya bunlara ilişkin anapara, faiz, temettü veya benzeri gelirleri, bedelli ve bedelsiz yeni pay alma hakları ve benzeri diğer kıymet ve bedelleri Blupay’in ilk talebi halinde Müşteri'nin herhangi bir onay veya rızasına ihtiyaç duymadan Blupay tarafından tahsil edilebilecek veya Müşteri tarafından derhal Blupay'e iade edilecek olup; Müşteri, bu şekilde kendisine gelen nakdi bedel, Sermaye Piyasası Araçları ya da bunlara ilişkin faiz, temettü veya benzeri gelirler veya bedelli veya bedelsiz yeni pay alma hakları ile buna benzer kıymet ve bedeller üzerinde hiçbir tasarrufta bulunmayacağını, herhangi bir şekilde İşlem gerçekleştirmesi durumunda avukatlık ve dava masrafları dahil doğacak her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zarardan sorumlu olacağını açıkça kabul ve taahhüt etmektedir.

12.2. Müşteri, işbu Sözleşme kapsamındaki İşlemler sebebiyle hesabında/hesaplarında herhangi bir dayanağı olmaksızın, mükerrer, fazladan veya sehven alacak kaydı yapıldığı takdirde bunun Blupay tarafından kendisine herhangi bir ihbar yapılmadan re’sen geri çıkışı yapılarak Sermaye Piyasası Aracı veya nakdin tahsil edilebileceğini, bunlar üzerinde tasarrufta bulunduğu takdirde iade edeceğini, iade işlemine kadar geçen sürede piyasa koşullarında karşı tarafın oluşan zararını talebe bağlı olarak mislen veya aynen tazmin edeceğini ve alacak kaydı tarihinden itibaren iade tarihine kadar Blupay tarafından Müşteriler'ine uygulanan yasal temerrüt faizi ve diğer yasal kesintileri ile birlikte Blupay’e ödeyeceğini kabul ve taahhüt eder.

MADDE 13- YAN HİZMETLER, YAN HİZMETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR  

13.1. Blupay, Mevzuat çerçevesinde Kurul’a bildirimde bulunduğu Yan Hizmetleri, kendi takdirine bağlı olarak sermaye piyasası faaliyeti kapsamında Müşteri'ye sunabilecektir.

13.2. Müşteri, kendisine sağlanan Yan Hizmetlerden, yalnızca Kanun’un 37. maddesinde belirtilen yatırım hizmet ve faaliyetlerinden faydalanma amacı ile sınırlı şekilde faydalanmayı kabul ve taahhüt eder. Bu anlamda, sermaye piyasası faaliyetlerini gerçekleştirebilmesini teminen, Müşteri'ye Yan Hizmetler'den “döviz hizmeti” sunulabilecek olup, bu halde Müşteri hesabındaki döviz bakiyesini yalnızca Blupay’in yetkili olduğu yatırım hizmet ve faaliyetlerinden yararlanma amacıyla kullanmayı kabul beyan ve taahhüt eder. Blupay, bu maddenin veya ilgili Mevzuat'ın ihlali halinde tüm yan hizmetleri durdurabilecek ve uygun gördüğü tedbirleri alabilecektir.

MADDE 14 - TARAFLARIN BİRBİRLERİNE BİLGİ VERME ESASLARI, İHBAR VE TEBLİGATLAR

14.1. Blupay, Mevzuat'a uygun düştüğü ölçüde bu Sözleşme kapsamında tüm bildirimleri elektronik ortamda yapabilir ve Müşteri, ilgili Mevzuat uyarınca tüm yükümlülükleri elektronik ortamda yerine getirebilir.

14.2. Müşteri, Blupay tarafından adına gönderilecek hesap özeti/ekstresi, İşlem sonuç formları, ihtar, ihbar, tebligat, bilgi, doküman, yazışma ve SMS (kısa mesaj servisi) üzerinden iletilecek bilgileri işbu Sözleşme ile beyan ettiği iletişim bilgilerine gönderilmesini; adres ve iletişim bilgilerinde meydana gelecek değişiklikleri Blupay’e yazılı olarak veya uygulama üzerinden elektronik ortamda bildirmediği takdirde, Blupay tarafından Sözleşme’de belirtilen bilgiler doğrultusunda adresine yapılacak her türlü tebligatın ve mobil telefonuna gönderilecek SMS’in tarafına yapılmış/gönderilmiş sayılacağını; kendisine gönderilen bilgilerin mobil telefonuna SMS yolu ile gönderilmesi nedeniyle, bu bilgilerin üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi vb. gerekçelerle doğrudan kendisine atfı kabil kusurlar dışında Blupay’e hiçbir biçimde ve nedenle sorumluluk yüklemeyeceğini; Blupay’e aksini bildirmediği sürece, Sözleşme’de belirttiği adres ve diğer iletişim bilgilerinin, Blupay nezdindeki diğer hesapları için de geçerli olduğunu geri dönülmez bir şekilde kabul, beyan ve taahhüt eder.

14.3. Mevzuat uyarınca gönderilmesi mecburi olan hesap ekstresi, rapor, İşlem sonuç formu vb. bilgi ve belgeler ile ekstre, form ve raporlar elektronik ortamda, Müşteri'nin kullandığı uygulama üzerinden Müşteri'ye bildirilir. İlgili dönem içinde Müşteri hesabında herhangi bir hareket olmaması halinde anılan belgeler Müşterinin kullandığı uygulama üzerinden sadece talebi halinde ayrıca görüntülenebilecektir.

14.4. Müşteri'nin yapmış olduğu sermaye piyasası İşlemlerine ilişkin İşlem sonuç formları ve/veya diğer formlar Müşteri'nin Blupay’e ait olan ve Müşteri tarafından kullanılan uygulamaları üzerinden Müşteri hesabında ve elektronik ortamda Müşteri'nin bizzat erişimine sunulacaktır.

14.5. Müşteri, Blupay’in göndereceği ve yapacağı herhangi bir bildirime, hesap tespitine veya hesap ekstresi veya İşlem sonuç formuna karşı yapacağı itirazları ya da düzeltme taleplerini, bunların kendisi tarafından görüntülendiği tarih teslim tarihi kabul edilerek, görüntüleme ile bu bilgi ve belgelerin teslim ve tebliğ edilmiş sayıldığı tarihten sonra en geç 3 (üç) İş Günü içinde, anılan itiraz nedenleri ile uygulama üzerinden elektronik ortamda Blupay’e ulaştırmakla yükümlüdür.

14.6. Blupay, Müşteri'nin talebi nedeni ile gerekli özeni göstermek kaydıyla, hesap ekstrelerinin posta ile gönderilmesi halinde, postada meydana gelebilecek gecikme, yırtılma ve kaybolmadan veya işbu Sözleşme’de gösterilen adresine tebliğ yapılmasına rağmen bildirimin üçüncü kişilerce teslim alınmış olması ve sair hallerden, hizmet veren üçüncü kişilerin neden olduğu zararlardan kendisine atfı kabil kusurları dışında sorumlu tutulmayacaktır.

14.7. Müşteri, ilgili Mevzuat ve piyasa kuralları gereğince kendisine sunulacak belge kayıt ve raporların dışında talep edebileceği bilgi, belge ve ekstrelerin temininin zaman alabileceğini, istenenden farklı bir formda temin edilebileceğini, ek masraf ve ücretlendirmelere tabii olabileceğini, yurt dışında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin borç ve alacak kayıtlarının hesabına gecikmeli olarak yansıtılabileceğini ve dolayısıyla aldığı hesap ekstrelerindeki kayıtların daha sonra değişebileceğini, Blupay’in bu bilgilerin gecikmeli, farklı formda verilmesinden, doğrudan kendisine atfı kabil kusurları dışında sorumlu olmayacağını kabul ve beyan eder.

14.8 Müşteri, işbu Çerçeve Sözleşme/Sözleşmeler kapsamında yapacağı İşlemler ile ilgili olarak, Borsa ile bu kapsamda yetkili ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Blupay’den talep edilecek her türlü bilgi ve belge ile Blupay nezdinde bulunan ve Mevzuat kapsamında açıklanmasına izin verilen her türlü kaydın, talep eden kuruluşa sağlanması hususunda Müşteri'nin herhangi bir itirazı olmadığını ve ileride de bu hususta herhangi bir itirazda bulunmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

14.9. Müşteri, Blupay’in internet sitesinden yatırım hizmet ve faaliyetleri ile ilgili bilgilere, Blupay’ı tanıtıcı bilgilere, İşlemlerin asgari unsur ve risklerine, kişisel verilerin saklama ve kullanım koşullarına, Emir gerçekleştirme politikalarına, Sermaye Piyasası Araçları, Borsa ve piyasa bilgilerine, acil ve beklenmedik durum planlarına her zaman ulaşabilir. Bu kapsamda Müşteri Blupay’in internet sitesini ve içeriğini ve/veya içerikte güncellenen ve/veya değişen bilgileri güncel olarak takip etmekle yükümlüdür.

MADDE 15 - MÜŞTERİYE AİT NAKDİN DEĞERLENDİRİLME ESASLARI

15.1. Müşteri'nin, gün içinde herhangi bir emrine ve işlemine konu olmayan ve gün sonu itibariyle Türk Lirası ve/veya yabancı para biriminde alacak bakiye veren hesabındaki geçici nakdinin işbu Sözleşme ekindeki “Nemalandırma Politikası Bilgi Formu ve Beyanı”nda açıkça belirtilen ve güncel haline Blupay internet sitesinden erişilebilecek olan tutarın üstünde kalan kısmı Takasbank Para Piyasası, Borsa İstanbul Repo / Ters Repo Piyasası, Blupay ve/veya ortaklık/sahiplik ilişkimizin bulunduğu şirketlerce ihraç edilen özel sektör borçlanma araçlarına dayalı repo veya Banka vadeli mevduatında değerlendirilecek olup, bakiye kısmın, belirtilen tutarın altında kalan kısmı ise değerlendirilmeyecektir. Blupay, gerekli bildirimlerin yapılması koşuluyla limitleri tek taraflı olarak güncelleme yetkisini haizdir.

15.2. Müşteri hesap bakiyesinin nemalandırılması konusunda verilen bu yetki Blupay için bir yükümlülük teşkil etmemektedir. Blupay, Müşteri hesabındaki alacak bakiyesini kendi takdiri doğrultusunda mücbir sebeplerin meydana gelmesi durumunda, teknik aksaklıkların yaşanması sebebiyle ya da Müşteri'ye bildirilecek herhangi bir sebeple nemalandırmayabilecek olup, Müşteri, alacak bakiyesinin nemalandırılmaması nedeniyle Blupay’den herhangi bir zarar, kâr mahrumiyet veya sair talepte bulunamaz.

15.3. Müşteri hesaplarında kalan nakit alacak bakiyelerinin değerlendirilmesi için esas olacak alt limit ilgili dokümanda belirtilmiş olup, bu alt limite ilişkin değişiklikler Müşteri'ye, en seri şekilde elektronik ortamlarda bildirilecek ve kurumsal internet sitesi üzerinden duyurulacaktır. Belirlenen limitin altında kalan alacak bakiyeleri değerlendirilmez.

15.4. Müşteri, işbu 15. maddede belirtilen İşlemler nedeniyle ortaya çıkacak her türlü komisyon, masraf ve vergiden kendisinin sorumlu olacağını, ilgili piyasalara karşı üyenin veya paranın yatırıldığı banka veya aracı kuruluşların ödeme güçlüğüne düşmesi veya herhangi bir şekilde geri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda Blupay’den herhangi bir talebi olmayacağını ve Blupay’in söz konusu tutarları hesaplarından mahsup etmeye yetkili olduğunu kabul ve taahhüt eder.

15.5. Nakit alacak bakiyeleri Blupay tarafından, diğer Müşteriler ile toplu halde de değerlendirebilir. Bu durumda elde edilen gelirler, Müşteri hesaplarına oransal olarak dağıtılır. Müşteri, hesaplarındaki nakit alacak bakiyelerinin karşılığında herhangi bir getiri istememesi ve/veya alacak bakiyelerinin Blupay tarafından belirlenen alt limitin altında kalması veya nemalandırma için belirlenen zaman dilimleri dışında Blupay'deki hesaba aktarılması durumunda, bu tutarların, Müşteri tarafından talep edildiği takdirde en geç 1 (bir) İş Günü içerisinde ödenebilecek şekilde, Blupay tarafından değerlendirilebileceğini ve getirisinin Blupay’e ait olacağını kabul eder.

15.6. Müşteri Blupay’de bulunan yatırım hesabındaki gün içinde herhangi bir emre konu olmayan ve gün sonu itibarıyla alacak bakiye veren nakitlerden nema talep etmemesi halinde Sözleşme Eki’nde yer alan Feragatnameyi imzalayacağını ve Blupay’in bu Feragatname kapsamında hareket etmesine onay verdiğini kabul ve beyan eder.

MADDE 16 - ÖDENECEK ÜCRET İLE KOMİSYONUN TESPİTİ VE ÖDENME ESASLARI

16.1. Sözleşme kapsamında yapılan iş ve İşlemlerin Blupay ve/veya üçüncü kişiler/kurumlar tarafından yapılması ile ilgili olarak ortaya çıkan komisyon, faiz, hesap işletim ücreti, yıllık işlem ücreti, hesap ekstresi ve diğer bildirimlere ilişkin posta ve noter ücretleri, havale/EFT/Swift dâhil her türlü para transferleri ve diğer virman masrafları, Sermaye Piyasası Araçları'na ilişkin saklama ücreti ile bunlara ilişkin yeni pay alma hakkı kullanımı, temettü ödemesi ve her türlü diğer ücretler ve üçüncü kişilere/kurumlara ödenen diğer gider ve hizmet bedelleri de dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere her türlü masraf, ücret ve giderler Müşteri tarafından derhal ve nakden Blupay'e ödenecektir. Bununla birlikte, aracılık faaliyetlerine uygulanacak masraf, ücret ve hizmet bedelleri yürürlükteki Mevzuat çerçevesinde ve Blupay’in cari tatbikatına göre, Blupay tarafından objektif olarak tespit edilir ve Müşteriye Hizmet Bedeli ve Masraf Tarifesi ile bildirilir. Ücret, komisyon ve masraflarda Blupay ve ilgili kuruluşlar nezdinde yapılacak değişiklikler internet sitesinde ilan edilecek olup, Müşteri İşlemlerine başlamadan önce ve İşlemleri sırasında internet sitesinde yer alan ücret, komisyon ve masrafları inceleme yükümlülüğü altındadır.

16.2. Blupay yürürlükteki Mevzuat çerçevesinde ücret ve hizmet bedellerini her zaman artırmaya yetkilidir. Yapılacak olan değişiklikler Müşteri'ye uygulama üzerinden elektronik ortamda bildirilecektir. Müşteri adına Borsa'da yapılan İşlemlerde, eski-yeni farklılığı söz konusu olduğu takdirde komisyon ve meblağ payların İşlem fiyatı (eski fiyat) üzerinden hesaplanacaktır. Bununla birlikte; (i) Ücret, hizmet bedeli ve masraflar Müşteri lehine olacak değişiklikler ile (ii) Blupay haricindeki üçüncü kişi ve kuruluşların uygulamakta olduğu komisyon, faiz, masraf, vergi ve ücretler vb. diğer masraf ve giderler Blupay tarafından Müşteriye önceden bilgi verilmek zorunda olmaksızın değiştirilebilecek ve Müşteri hesabına borç kaydedilecektir. Müşteri, Blupay’in oran ve tutarlara ilişkin değişikliklerini, kendisine bildirim yapıldığı tarihten itibaren 3 (üç) İş Günü içinde kabul etmediğini veya Çerçeve Sözleşme ve/veya Müşteri'nin Blupay ile imzaladığı Sözleşme/Sözleşmeler’i feshetme hakkını kullanmak istediğini aynı süre içerisinde Blupay’e yazılı olarak bildirmediği takdirde, masraf, vergi, ücretler, hizmet bedellerine ilişkin bildirimin kendisine yapıldığı tarihten itibaren 3. (üçüncü) İş Günü sonunda yeni oranların uygulanmasına başlanmasına muvafakat ettiğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Müşteri, bu sebeple Blupay’den herhangi bir zarar tazmini veya her ne ad altında olursa olsun ödeme talep edemez. Ayrıca Müşteri, ilgili olması halinde, Borsaların ve diğer aracı kuruluşların da bağlı olduğu ülkenin vergilendirme koşullarına uyacağını ve vergi ödemelerini buna göre yapacağını bildiğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

16.3. Sözleşmeler kapsamındaki İşlemlerden doğacak damga vergisi başta olmak üzere her türlü vergi ödemesi, masraf, ücret ve komisyonlarla ilgili bütün vergi, resim, harç ve diğer mali yükümlülükler Müşteri'ye aittir. Blupay tarafından ödenmesi gereken damga vergisi karşılığı da BSMV ile birlikte Müşteri hesaplarından re’sen tahsil edilecektir.

16.4. Müşteri, yatırım hesabına borç kaydedilecek söz konusu tutarların, tahakkuk ettirildikleri tarihte muaccel olacağını ve bunları Blupay’e derhal ve nakden ödemekle yükümlü olduğunu, ödemediği takdirde temerrüt hükümlerinin uygulanacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Ayrıca, Blupay herhangi bir ihbara gerek olmaksızın bu tutarları yatırım hesabından re’sen mahsup etmeye yetkili olup, Blupay’in mahsup hakkı, Medeni Kanun’un 950 ve devamındaki maddelere uygun olarak icra edilir. Blupay, Müşteri'nin herhangi bir talimatı olmadan, Müşteri'nin ilgili varlıklarını dilediğinden başlayarak bu alacağının tahsili amacıyla ters İşlem ile tasfiye edebilir ve elde edilen bedeli Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde Müşterinin temerrüt konusu borcuna mahsup edebilir. Bu durumda, söz konusu satış işlemi nedeniyle maruz kalınabilecek zararın tümü Müşteri tarafından karşılanacaktır.

16.5. Bir vergilendirme antlaşmasının hükümlerinin uygulanabilmesi için Müşteri, ilgili antlaşmada öngörüldüğü gibi ilgili ülkenin yetkili resmi makamları tarafından düzenlenmiş bir orijinal ve noter tasdikli ve apostilli ikametgah belgesi de dahil olmak üzere ve fakat bunlarla sınırlı kalmaksızın, antlaşma hükümlerine göre herhangi muafiyet veya başka hak ve menfaatlerden istifade edebilmek için o antlaşmaya göre ibrazı gereken tüm dokümanlarla birlikte ilgili anlaşma suretini Blupay’e ibraz edecektir. Müşteri, Blupay’in herhangi bir vergilendirme antlaşmasının bulunup bulunmadığını ve/veya herhangi bir vergilendirme antlaşmasının hangi koşul ve hükümlerinin uygulanabilir olduğunu ve/veya Müşteri'nin herhangi bir vergilendirme antlaşmasının hükümlerinden istifade etme hakkına sahip olup olmadığını araştırmak zorunda olmadığını kabul ve beyan eder. Hangi vergilendirme antlaşmasının ve/veya hangi hükümlerinin uygulanacağı konusunda bir tereddüt olması halinde, Müşteri konuyu, tüm masrafları kendisine ait olmak üzere kendi vergi müşavirine danışacaktır. Vergi müşavirinin görüşü Blupay tarafından benimsenmediği veya bu görüş sunulmadığı hallerde, Blupay herhangi bir vergilendirme antlaşmasının hükümlerini uygulamak zorunda olmayacaktır. İkili vergi anlaşmalarının şartlarından yararlanılması halinde ve Müşteri'nin sağladığı menfaat sonucunda ileriki dönemlerde mali idare tarafından ek bilgi ve belgeler istenmesi halinde de bu bilgi ve belgelerin Blupay’e veya doğrudan mali idareye sunulmasından Müşteri sorumlu olacaktır.

MADDE 17 - TEMERRÜT HÜKÜMLERİ

17.1. Temerrüt Halinin Ortaya Çıkması

   17.1.1. Müşteri, Blupay’e ödemekle yükümlü bulunduğu her türlü hizmet bedeli, kurtaj, masraf, ücret, vergi, faiz, işbu Çerçeve Sözleşme ve Müşteri'nin imzaladığı Sözleşme/Sözleşmeler kapsamında gerçekleştirdiği İşlemler nedeniyle doğacak her türlü bedeli ve teminatı ve diğer sair yükümlülükleri söz konusu ödemenin yapılması veya karşılığının hesabında bulundurulması gereken tarihte yapmaz veya bulundurmaz ise veya gerçekleştirdiği işlemlere veya takasa konu olan Sermaye Piyasası Aracı'nı veya teminatı en geç takas tarihi itibarıyla hesabında bulundurmaz ise Blupay tarafından başkaca bir ihbara, ihtara veya yasal işleme gerek kalmaksızın temerrüde düşmüş sayılacağını kabul ve beyan eder.

   17.1.2. Müşteri'nin yabancı para cinsinden yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda Blupay söz konusu yabancı parayı Müşteri adına satın alarak karşılığı Türk Lirası'nı veya doğrudan söz konusu yabancı parayı Müşteri'nin hesabına borç kaydedebilir. Müşteri'nin hesabında yeterli miktarda Türk Lirası ve/veya yabancı para bulunmaması durumunda Müşteri başka bir ihtara gerek olmaksızın temerrüde düşmüş sayılacaktır.

17.2. Temerrüdün Hüküm ve Sonuçları

   17.2.1. Müşteri'nin yukarıda tanımlandığı şekilde temerrüde düşmesi halinde, temerrüt tarihi itibarıyla temerrüde düştüğü tutar üzerinden hesaplanan Takasbank Para Piyasası (TPP) Gecelik (İş Günü) Gerçekleşen İşlemlerin Ağırlıklı Ortalamasının dört (4) katı tutarında temerrüt faizi, BSMV ve sair fon, vergi, harç masrafları, gider vergisi ile birlikte Blupay’e ödemeyi kabul, beyan ve taahhüt eder. Müşteri, söz konusu temerrüt faizinin her bir üç aylık dönemde anaparaya ekleneceğini ve anaparanın bir parçası haline geleceğini kabul eder.

   17.2.2. Blupay işbu Sözleşme'nin 20. maddesi kapsamında rehin, takas ve mahsup hakkını herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın kullanabilecektir. Bu halde Müşteri hesabında bulunan nakdin yetmemesi halinde Müşteri'nin özkaynaklarını ve bu kapsamda Blupay nezdindeki hesaplarında bulunan Sermaye Piyasası Araçları’nı nakde dönüştürerek Müşteri'nin anılan borçlarını tasfiye edilebilecektir. Blupay bu doğrultuda Müşteri'nin özkaynaklarını kendi hesabına transfer etmeye yetkilidir. Blupay, Müşteri borcunu yukarıdaki esaslardan herhangi biri ya da birkaçını kullanarak tasfiye işlemini gerçekleştirmesinden ötürü hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

   17.2.3. Temerrüde düşen Taraf’a karşı diğer Taraf’ın söz konusu temerrüt sebebiyle maruz kalabileceği her türlü kayıp, masraf veya ilave ücretlere ilişkin her türlü kanuni talep hakkı saklıdır.

MADDE 18 - SAKLAMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLER

18.1. MKK ve Takasbank tarafından Yetkili Saklama Kuruluşu sıfatıyla saklama hizmeti verilen Sermaye Piyasası Araçları bu kuruluşlar nezdinde açılan hesaplarda saklanacaktır. Blupay, MKK veya Takasbank nezdinde saklanamayan ve/veya kendisinin doğrudan saklama hizmeti sunmadığı Sermaye Piyasası Araçları’nı başka bir Yetkili Saklama Kuruluşu nezdinde saklayabilecektir. Müşteri de maliki olduğu Sermaye Piyasası Araçları’nı, Blupay dışında bir başka Yetkili Saklama Kuruluşu nezdinde saklanmasını yazılı olarak Blupay’den talep edebilir. Bu hallerde, Müşteri, Sermaye Piyasası Araçları, herhangi bir Yetkili Saklama Kuruluşu tarafından saklanması nedeniyle doğabilecek her tür doğrudan ve dolaylı zarardan ötürü Blupay'i hiçbir şekilde sorumlu tutmayacağını beyan ve taahhüt eder.

18.2. Blupay, Müşteri'ye sunduğu saklama hizmetinin ifası sırasında Müşteri'nin uğradığı zararlardan doğrudan kendisine kusur atfedilebilen hallerle sınırlı olmak üzere sorumludur. Üçüncü kişi sıfatı taşıyan Yetkili Saklama Kuruluşu’nun verdiği saklama hizmeti ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek kayıp, çalınma, sahtecilik, dolandırıcılık ve buna benzer durumlar ile Yetkili Saklama Kuruluşu’nun iflası, tasfiyesi veya bu süreç içerisine girmesi veya üçüncü kişilere olan borcundan dolayı aleyhine yapılacak her türlü yasal takibat neticesinde, saklanılan Sermaye Piyasası Araçları üzerinde haciz, rehin ve yabancı Mevzuat hükümlerine göre tasarruf kısıtlaması getiren diğer mahkeme ve resmi kurum kararları sonucunda Müşteri'nin uğrayacağı zararlardan Blupay doğrudan doğruya kusuruna atfedilebilecek haller haricinde sorumlu tutulamayacaktır.

18.3. Müşteri'ye MKK nezdinde, sadece kendisine ait olacak ve değişmeyecek bir sicil numarası ve şifre tahsis edilecektir. Müşteri bu sicil numarasını kullanarak çeşitli yatırım kuruluşlarındaki alt hesaplarda bulunan kendine ait Sermaye Piyasası Araçlarını ve portföy bakiyelerini telefon, İnternet, çağrı merkezi ve SMS aracılığıyla öğrenebilecek ve/veya kontrol edebilecek, gerekirse blokaj uygulayabilecek veya kendi uyguladığı blokajı kaldırabilecektir.

18.4. Blupay nezdinde saklanan Sermaye Piyasası Araçları'na ilişkin gizlilik esas olmasına rağmen, yasa gereği Mevzuat'ta yetkili kılınanlara Blupay tarafından bilgi verilecektir. Bu durum Müşteri'nin çıkarına aykırı olabilecek olup, Müşteri işbu Çerçeve Sözleşme’yi imzalamakla bu durumu bildiğini ve kabul ettiğini beyan ve taahhüt eder. Müşteri işbu Çerçeve Sözleşme’yi imzalamakla bu durumu bildiğini ve sermaye piyasası faaliyetleri kapsamında bilgilerinin Blupay ve yetkili 3. kişiler ile paylaşılmasına muvafakat ettiğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

18.5. Blupay, Müşteriler’in hesap ve kayıtlarına ilişkin olarak toplu bazda veya Müşteri bazında merkezi saklama kuruluşları ile günlük mutabakat sağlamakla ve mutabakat İşlemleri sırasında herhangi bir uyumsuzluğun ortaya çıkması durumunda uyumsuzluğu gidermek için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Müşteri, Blupay’in bahse konu uyumsuzluktan, doğrudan Blupay’e kusur atfedilebilen haller haricinde sorumlu olmayacağını kabul ve beyan eder.

18.6. Müşteri ve Blupay arasında, saklama hizmeti kapsamında Müşteri'ye ait Sermaye Piyasası Araçları ve nakde ilişkin her takvim yılında en az bir defa yazılı veya elektronik ortamda mutabakat sağlanması zorunludur. Blupay söz konusu yıllık mutabakat çerçevesinde Müşteri'ye saklama hesaplarında bulunan varlıkların bakiyelerine gösterir hesap durumunu Müşteri'nin Müşteri'ye bildirdiği elektronik posta adresine e-posta yoluyla yahut elektronik ortamda Blupay uygulaması üzerinden gönderecektir.

18.7. Blupay tarafından, Profesyonel Müşteriler'e ait Sermaye Piyasası Araçları'na ve nakde ilişkin olarak, Mevzuat uyarınca Profesyonel Müşteriler'e herhangi bir bildirim yapılmayacaktır.

18.8. Yabancı sermaye piyasası aracı statüsünde sayılan ve doğrudan MKK veya Takasbank nezdinde saklaması yapılamayan Sermaye Piyasası Araçları ise Blupay tarafından yabancı Yetkili Saklama Kuruluşları'nda açılan hesaplarda saklanıp izlenecektir. Yurt dışı piyasalarda yapılan İşlemlerin saklanmasına ilişkin özel hükümler saklıdır.

MADDE 19 - SERMAYE PİYASASI ARAÇLARINDAN DOĞAN HAKLARIN KULLANILMASI ESASLARI

19.1. Müşteri tevdii ettiği her türlü Finansal Varlıklar'dan ötürü sahip olduğu hakların korunması için gerekli bütün teşebbüslerin kendisi tarafından yapılacağını kabul ve taahhüt eder.

19.2. Müşteri'nin hesabında bulunan para ve Sermaye Piyasası Araçları'ndan doğan faiz ve temettü gelirleri Müşteri'ye aittir. Bu gelirler, Müşteri adına Blupay tarafından tahsil edilir. Payların bedelsiz pay alma ve yeni pay alma hakları ile ilgili Müşteri talepleri Müşteri hesabına Blupay tarafından kullanılacaktır.

19.3. Müşteri tarafından yeni pay alma hakkı kullanma tarihinden 2 (iki) İş Günü öncesine kadar yazılı olarak veya uygulama üzerinden elektronik ortamda aksi yönde bir Talimat verilmediği sürece; bedelli sermaye artırımlarında Müşteri adına yeni pay alma hakkının kullanılması Blupay’in takdirinde olup, Blupay, özen borcu çerçevesinde kullanma anındaki yeni pay alma hakkı kullanma fiyatının piyasa fiyatının altında olduğu durumlarda Müşteri hesabının Müşteri’den bedelli sermaye artırımına ilişkin Talimat isteme hakkını haizdir. Yine özen borcu çerçevesinde yeni pay alma hakkı kullanma fiyatının piyasa fiyatının üstünde olduğu durumlarda Müşteri'nin aksi yönde yazılı Talimat'ı olmadığı sürece, bedelli sermaye artırımlarına Müşteri adına katılmak veya katılmamak Blupay’in inisiyatifindedir. Bu durum, nominal değerin altında pay ihracı yoluyla gerçekleşecek sermaye arttırımları için geçerli olmayıp, Müşteri'nin nominal bedelin altında pay ihracı yoluyla gerçekleşecek sermaye artırımlarına katılabilmek için mutlaka, Blupay tarafından kendisine elektronik ortamda iletilen, ortaklığın içinde bulunduğu durumu açıklayan ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğince belirlenen risk bildirim formunu yine elektronik ortamda onaylaması gerekmektedir. Böyle bir durumda, Müşteri, Blupay’den her ne nam altında olursa olsun, zarar, ziyan yahut hak talebinde bulunamayacağını bilincindedir.

MADDE 20 - TEMİNAT, REHİN, TAKAS VE MAHSUP HÜKÜMLERİ

20.1. Müşteri, Blupay ile işbu Çerçeve Sözleşme ve imzalamış olduğu diğer Sözleşme/Sözleşmeler çerçevesinde gerçekleştirdiği İşlemler ile bunlar neticesinde oluşan mevcut, doğmuş bütün hak, alacak ve taleplerinin teminatı olarak, Blupay’in uhdesinde bulunan, Blupay’e muhafaza amacı ile tevdi edilen ve/veya Müşteri adına Yetkili Saklama Kuruluşu'nda saklanan her türlü Sermaye Piyasası Aracı’nın Blupay tarafından sunulan hizmetlerden doğmuş veya doğacak borç ve yükümlülüklerinin rehinli teminatını teşkil ettiğini kabul ve taahhüt eder.

20.2. Müşteri, Blupay’in söz konusu tutarlar için hesabını borçlandırmaya yetkili olduğunu ve yatırım hesabına borç kaydedilecek bu tutarların, tahakkuk ettirildikleri tarihte muaccel olacağını ve bunları Blupay’e derhal ve nakden ilk ihbarda ödemekle yükümlü olduğunu, ödemediği takdirde temerrüt hükümlerinin uygulanacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Ayrıca, Blupay ikinci bir ihbara gerek olmaksızın bu tutarları yatırım hesabından re’sen mahsup etmeye yetkili olup, Blupay mahsup hakkını, Medeni Kanun’un 950 ila 954. maddeleri hükümlerine ve ilgili sair Mevzuat'a uygun olarak icra edilir. Müşteri, Blupay'in ilgili varlıklar üzerinde rehin hakkı bulunduğunu, söz konusu nakdin ve/veya varlıkların Blupay’e teslimi anında rehnin kurulduğunu ve kendisine ait yükümlülüklerinin tamamen ifasına kadar rehnin devam ettiğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Satılan Sermaye Piyasası Aracı bedellerinin tahsili, sabit getirili menkul kıymetlerin itfası, faiz ve temettü bedellerinin tahsili, rehinlerin paraya çevrilmesi veya her ne şekilde olursa olsun elde edilecek bedellerin toplamı asıl teminatlar gibi ve aynı şartlar içinde Blupay’in teminatını teşkil edecek ve bunlar üzerinde Blupay’in rehin hakkı devam edecektir. Bu kapsamda, Müşteri'nin herhangi bir Talimat'ı olmadan Blupay, ilgili varlıklarını bu alacağının tahsili amacıyla satabilir ve elde edilen bedeli Borçlar Kanunu’nun 100. ila 102. maddeleri hükümleri çerçevesinde Müşteri'nin temerrüt konusu borcuna mahsup edebilir. Bu durumda, söz konusu satış işlemi nedeniyle maruz kalınabilecek zararın tümü Müşteri tarafından karşılanacaktır. İşbu ödemelerden herhangi birinin yapılmamış olması sebebiyle doğan zararlardan Blupay’in herhangi bir sorumluluğu olmadığını/olmayacağını bildiğini Müşteri kabul, beyan ve taahhüt eder. Müşteri temerrüdü halinde, Blupay’in Müşteri'nin hesaplarında mevcut bulunan varlıkları Borçlar Kanunu’nun 139. İla 145. Maddeleri hükümlerine uygun olmak kaydıyla, Müşteri’den olan ve muaccel olmuş alacaklarına karşılık takas etme hakkına sahip bulunduğunu kabul ve beyan eder.

20.3. Blupay bundan başka kendisine hak ve alacakların ve taleplerinin teminatı olarak verilmiş bulunan her türlü rehinlerin ve diğer garanti ve teminatların, kendi anlayışına ve takdirine göre yetersiz olduğu veya yetersiz duruma geldiği kanaatine varırsa, Müşteri'den uygun göreceği her türlü ek teminat ve garantiyi talep edebilir, Blupay’in ek teminat için vereceği süre içinde talep edilen ek teminat verilmezse, Blupay Kanun’un öngördüğü hükümleri uygulamak hak ve yetkisine sahip olacaktır.

20.4. Müşteri, borç ve yükümlülüklerin herhangi birini yerine getirmediği takdirde Blupay, rehinleri ve hapis hakkı konusu malları dilerse kendisi özel satışla paraya çevirebilir veya İcra İflas Yasası uyarınca paraya çevrilmesi yoluyla takipte bulunabilir. Rehnin tutarı borcu ödemeye yetmezse Blupay kalan alacağını iflas veya haciz yolu ile takip edebilir.

20.5. Müşteri, Blupay’e teminat olarak rehnettiği Sermaye Piyasası Araçları yönünden; Kanun’un 47. Maddesi uyarınca Blupay’in teminat olarak rehnedilen Sermaye Piyasası Araçları'nın mülkiyetinin kendisine geçirilmesi hakkını, Müşteri’den herhangi ek bir izin, onay ve/veya Talimat alınmasına gerek olmaksızın kullanabileceğini, Blupay’in bu hakkını kullanması ve Sermaye Piyasası Araçları'nın mülkiyetini kendi mülkiyetine geçirmesi halinde, Borsa veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda kote olmayan Sermaye Piyasası Araçları yönünden değerlemenin, Blupay tarafından Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde yapılmasına muvafakat ettiğini beyan, kabul ve taahhüt eder.

20.6. Müşteri'nin verdiği Emirler çerçevesinde satışını gerçekleştirdiği Sermaye Piyasası Araçları üzerinde Blupay’in takas tarihine satış blokajı uygulanacak olup, satışın gerçekleşmesini müteakip bu Sermaye Piyasası Araçları üzerinde Müşteri'nin hiçbir tasarruf hakkı kalmayacaktır.

20.7. Müşteri'nin İşlemleri nedeniyle takasa konu veya teminat olarak Blupay’e tevdi ettiği/Blupay tarafından tevdi edilen Sermaye Piyasası Araçları’nın SPK tarafından belirlenen İşlem listelerinden çıkarılması, ilgili Borsa veya Borsalar’da işlem sırasının kapatılması, SPK tarafından İşlem yasaklı hale getirilmesi veya benzeri hallerde Müşteri, Blupay’e söz konusu Sermaye Piyasası Araçları'nın bedellerinin karşılığını nakden ve defaten ilk talep üzerine derhal ödemeyi ve/veya bunları Blupay tarafından kabul edilecek Sermaye Piyasası Araçları ile değiştireceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

20.8. Blupay’in Müşteri’den alacağı bulunduğu sürece, Müşteri Blupay’in borca konu İşlem'e ilişkin teminatların kısmen geri verilmesi isteğini kabul edip etmemekte serbest olduğunu bilir. Müşteri teminat vermeyi kabul etmediği takdirde borcunu tamamen ödeyerek işbu Çerçeve Sözleşme’yi ve/veya Müşteri'nin Blupay ile imzaladığı diğer Sözleşme/Sözleşmeler’i sona erdirebilir.

MADDE 21 - ÇERÇEVE SÖZLEŞME’NİN SÜRESİ, YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ VE SONA ERMESİ

21.1. İşbu Çerçeve Sözleşme süresiz olup, imzalandığı veya elektronik ortamda onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecektir.

21.2. İşbu Çerçeve Sözleşme’nin imzalandığı tarihte, Müşteri'nin işbu Çerçeve Sözleşme konusu İşlemlerin bazılarını yapmaya başlamaması ve/veya işbu Çerçeve Sözleşme konusu Sermaye Piyasası Araçları’nın bir kısmının alınmasının Blupay tarafından uygun bulunmaması hallerinde; (i) Blupay tarafından Müşteri'nin işbu Sözleşme konusu Sermaye Piyasası Araçları almasının uygun bulunması ve/veya (ii) Müşteri'nin sınıfının Profesyonel Müşteri/Talebe Dayalı Profesyonel Müşteri olarak değişmesi ve (iii) Müşteri'nin işbu Çerçeve Sözleşme konusu İşlemleri yapmaya başlaması durumunda işbu Çerçeve Sözleşme’nin ilgili hükümleri bu madde de belirtilen durumun meydana geldiği tarihten itibaren yürürlüğe girmiş sayılacaktır.

21.3. Müşteri'nin Blupay aracılığıyla yurt içinde ve/veya yurt dışında gerçekleştireceği İşlemler ile ilgili olarak Türkiye’de SPK başta olmak üzere yetkili kurumların veya SPK‘nın yurt dışındaki muadil kurumlarının getirecekleri düzenlemeler çerçevesinde Müşteri'nin ilgili İşlemlerin tabi olduğu Mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturan fiillerde bulunması, bu kapsamda Müşteri'nin İşlemleri ile ilgili inceleme, soruşturma ve İşlem yasağı uygulanması ve Müşteri'nin hesabında izinsiz sermaye piyasası faaliyeti yaptığına ilişkin emarelerin Blupay tarafından tespit edilmesi halinde, Blupay Müşteri ile ilişkisini derhal sona erdirmek, hesaplarını dondurmak ve yetkili kurumlara bu hususta bilgi vermek yükümlülüğündedir. Bu durumda Müşteri Blupay'in doğrudan ve/veya dolaylı uğrayabileceği tüm zararlardan mesul olabileceğini bildiğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

21.4. Taraflar, diğer Taraf’ı bilgilendirmek suretiyle karşılıklı olarak 7 (yedi) İş Günü öncesinden iadeli taahhütlü olacak şekilde feshi ihbarda bulunmak kaydıyla İşbu Çerçeve Sözleşme’yi/Sözleşmeleri feshedebilir. Müşteri'nin fesih beyanında bulunmuş olması, feshin geçerli olduğu tarihe kadar yapılmış iş ve İşlemlerden doğan Blupay’in alacaklarını ve haklarını ortadan kaldırmaz. Blupay, fesih hakkını kullandığı takdirde Müşteri'nin tüm borçları muaccel hale gelecek ve ödenmemesi halinde işbu Çerçeve Sözleşme’de yer alan temerrüt hükümleri uygulanacaktır. Müşteri'nin alacak ve borçları hesaplanarak, hesabı tasfiye edilirken bu Çerçeve Sözleşme’nin 20. maddesinde düzenlenen hükümlere uygun olarak Blupay hapis ve rehin hakkını kullanabilir.

21.5. Taraflar’dan herhangi birisi, işbu Çerçeve Sözleşme’de ve Müşteri'nin Blupay ile imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeler kapsamında üstlenmiş olan yükümlülüklerine aykırı hareket eder ve kendisine yapılan ihtara rağmen bu aykırılığı makul süre içerisinde düzeltmezse; veya Mevzuat uyarınca Taraflar arasındaki ilişkinin devamı veya uygulanabilirliği, Taraflardan birisinin durumunda ortaya çıkan bir değişiklik neticesinde imkansızlaşır veya izinsiz sermaye piyasası faaliyeti yürütülmesi de dahil olmak ancak bununla sınırlı olmamak üzere ilgili Mevzuat'a aykırı duruma gelirse aykırılığı tespit eden Taraf, diğer Taraf’a derhal ihbar etmek kaydıyla, işbu Çerçeve Sözleşme'yi ve Müşteri'nin Blupay ile imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeleri tek taraflı olarak ve derhal feshetme yetkisini haizdir. Bu fesih halinde, feshe kendi kusuruyla sebep olan Taraf, diğer Taraf’ın hak ve alacaklarının yanı sıra, fesih nedeniyle uğranan zararları da derhal tazmin etmekle yükümlüdür.

21.6. İşbu Çerçeve Sözleşme Taraflarından herhangi birisinin iflası, aciz haline girmesi veya Sözleşme ile üstlendiği yükümlülüklerini ifa etmek için gerekli olan yasal koşulları kaybetmesi halinde, Sözleşme, diğer Tarafca tek taraflı yazılı fesih ihbarıyla derhal sona erdirilebilir.

21.7. Müşteri hesabının fesih sebebiyle kapanması üzerine, hesaptaki nakit Blupay tarafından en geç 3 (üç) İş Günü içerisinde Müşteri'nin bildireceği banka hesabına yatırılacak ve varsa Müşteri tarafından tevdi edilmiş olan nakit dışı varlıklar Müşteri'ye iade edilecek ve Müşteri'nin kapatılan hesabında bulunan varlıkları ve/veya Sermaye Piyasası Araçları’nın saklanması hizmetine ilişkin giderler ise Müşteri tarafından Blupay’in ilk talebinde derhal ödenecektir. Müşteri'nin bildirdiği banka hesabının Müşteri adına kayıtlı olmaması durumunda; Blupay’in gerçekleştirdiği transferler Müşteri'ye yapılmış gibi her türlü hukuki ve icrai sonucu doğuracak olup Blupay’in söz konusu transferlerden herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Blupay, Müşteri'nin bildireceği banka hesabına yapılacak transferlerin Mevzuat'a, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer yasal düzenlemelere aykırı olduğu kanaatinde ise söz konusu transferleri askıya alma ve/veya tamamen iptal etme hakkına sahiptir.

MADDE 22 - ÇERÇEVE SÖZLEŞMENİN TADİLİ

22.1. Blupay, Mevzuat'a uygun olmak kaydıyla bu Çerçeve Sözleşme'deki tüm şart ve hükümleri (kısmen veya tamamen) değiştirme hakkına sahiptir. Blupay bu değişiklikleri Müşteri'ye elektronik ortamda Müşteri'nin kullandığı elektronik uygulama üzerinden bildirecektir. Müşteri, değişikliğin bildirildiği tarihi izleyen 7 (yedi) İş Günü içinde bu değişikliklere karşı elektronik ortamda ve/veya yazılı olarak açıkça herhangi bir itiraz bildiriminde bulunmadığı takdirde, bildirimden itibaren geçecek 7 (yedi) İş Günlük sürenin sonundan itibaren değişiklikleri kabul etmiş sayılacaktır. İtiraz halinde ise Sözleşme itirazı izleyen 7 (yedi) İş Günü'nün sonunda feshedilmiş sayılacaktır.

22.2. İşbu Çerçeve Sözleşme ve Müşteri'nin imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeler kapsamında Müşteri'ye sunulan hizmetler ile ilgili olarak, yurt içi ve yurt dışında, Borsa, piyasalar ve Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri'nde meydana gelen hukuk ve uygulama değişikliklerinde, ilgili düzenleyici kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan değişikliklerde, Yetkili Saklama Kuruluşları da dahil olmak üzere karşı kurum, kuruluş ve Çözüm Ortakları ile imzalanmış olan sözleşmelerde, kullanılan işlem platformlarında ve diğer türlü hizmette, Blupay’in müdahale ve kontrolü dışında bir sebepten dolayı söz konusu hizmetin verilebilmesine ilişkin olarak ortaya çıkabilecek yeni durumlara uyum amacıyla, işbu Çerçeve Sözleşme ve Müşteri'nin Blupay ile imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeler’in ilgili hükümleri Müşteri'ye bilgilendirme yapılmaksızın Blupay tarafından tek taraflı olarak değiştirilebilir. Bununla birlikte, değişen durum Müşteri'nin aleyhine yükümlülükler getirmekteyse Müşteri'ye e-posta, SMS, telefon, internet İşlemleri, Elektronik İşlem Platformları, adrese teslim edilecek yazılar yollarından biriyle en seri şekilde bildirimde bulunulacaktır.

22.3. Müşteri Blupay'e 30 (otuz) gün önceden bildirimde bulunmak koşuluyla işbu Çerçeve Sözleşme ve imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeler’i feshedebilir. Bu fesih, feshin geçerli olduğu tarihe kadar yapılmış iş ve İşlemlerden doğan Blupay’in alacaklarını ve haklarını ortadan kaldırmaz. Ayrıca, Blupay’in karşılaşacağı olası zararlara karşı işbu Sözleşme’nin 20. maddesi kapsamında düzenlenen hapis, mahsup ve takas haklarını kullanabilecektir.

MADDE 23 - BLOKAJ VE YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ  

23.1. Müşteri, MKK tarafından oluşturulan kendisine özel sicil numarası ve bu sicile bağlı olarak MKK tarafından oluşturularak kendisine iletilen şifreleri ile bilgilendirme hizmetlerinden ve Yatırımcı Blokajı kapsamındaki hizmetlerden faydalanabilir. Bilgilendirme hizmetleri, yatırımcıların hesaplarında gerçekleşen hareketlerin, portföyün son durumunun ve hesap ekstrelerinin yatırımcıya otomatik olarak bildirilmesine yönelik "otomatik bilgilendirme" ve yatırımcıların hesaplarına ilişkin bilgilere ulaşabilmelerine yönelik "standart bilgilendirme" şeklinde sunulur. Yatırımcı blokajı ise, yatırımcının Sermaye Piyasası Araçları üzerinde üye kuruluşun tasarrufunu sınırlaması sonucunu doğurmakta olup, tüm yatırımcıların söz konusu hizmetten yararlanma imkanı mevcuttur. Bu hizmetler, "MKK web Yatırımcı” internet sitesi aracılığıyla, Sesli Yanıt Sistemi, GSM, SMS gibi farklı yöntemler ile sunulmaktadır.

23.2. Kanun uyarınca kurulan tüzel kişiliği haiz YTM'nin amacı, haklarında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilen yatırım kuruluşlarının ve 5054 sayılı Bankalar Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla faaliyetleri durdurulan Kanun kapsamındaki bankaların, yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri ve İşlemleri nedeniyle Müşteriler'ine karşı pay İşlemlerinden doğan nakit ödeme ve pay teslim yükümlülükleri ile Kanun’un 86. maddesinde düzenlenen görevleri yerine getirmek ve tasfiye giderlerini karşılamaktır.

23.3. Yatırım kuruluşlarının YTM tarafından ilgili yönetmelik çerçevesinde karşılanacak yükümlülüklerine ilişkin tazminin kapsamını, yatırımcılara ait olan ve yatırım hizmeti ve faaliyeti veya Yan Hizmetler ile bağlantılı olarak yatırım kuruluşu tarafından yatırımcı adına saklanan veya yönetilen nakit ödeme veya Sermaye Piyasası Araçları'nın teslim yükümlülüklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan talepler oluşturur. Yatırımcıların yatırım danışmanlığı veya piyasadaki fiyat hareketleri sonucunda oluşan zararları YTM’nin tazmini kapsamında değildir.

MADDE 24 - SORUMLULUĞA İLİŞKİN HÜKÜMLER

24.1. İşbu Çerçeve Sözleşme ve Müşteri'nin Blupay ile imzaladığı diğer Sözleşme/Sözleşmeler aracılığıyla yapılan İşlemlerde, bizzat Blupay tarafından yerine getirilen işlemlere ilişkin hukuki sorumluluk kusuru ölçüsünde Blupay’e aittir. Blupay İşlemlerde mutad dikkat gösterecek ve kendisine atfı kabil kusurları dışında Müşteri'nin ve/veya üçüncü kişilere ait kar mahrumiyetinden ve her nevi zararlardan ve gecikme faizleri de dahil olmak üzere hiçbir ek doğrudan veya dolaylı zarardan sorumlu olmayacaktır.

24.2. Blupay Mücbir Sebepler nedeniyle Müşteri Emirlerinin gerçekleştirilmemesinden sorumlu değildir. Müşteri, ayrıca, e-postayla veya başka elektronik araçlarla iletilen emirlerin turulması talebinden dolayı Emrin geç uygulanmasından ötürü Müşterinin uğrayabileceği zarar ve kayıplardan da, Blupay’e kusur atfedilebilen haller hariç olmak üzere, Blupay’in sorumlu tutulmayacağını açıkça kabul ve beyan eder.

24.3. Müşteri, Emirler'in iletiminde, gerçekleşmesinde, tesliminde, teminatların alınmasında, iadesinde ve diğer tüm Borsa İşlemlerinde, doğrudan doğruya Blupay’in doğrudan ağır kusuruna atfedilebilecek haller dışında, Borsa'nın veya Blupay’in bilgi işlem ve iletişim sistemlerinde arızaların oluşması sebebiyle ortaya çıkabilecek gecikme ve zararlardan dolayı Blupay’in sorumlu olmadığını/olmayacağını bildiğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Şüpheye mahal vermemek adına, Müşteri, Kurul tarafından bilgi işlem ve iletişim sistemlerinde yaşanan problemin münhasıran Blupay’in doğrudan ve ağır kusurundan kaynaklandığı yönünde bir kesin hüküm yer almadıkça Blupay’den zararın tazminini istemeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir.

24.4. Blupay, Müşteri ile paylaşılan fiyat ve verilerin doğruluğuna, kesintisiz ve her an ulaşılabilir şekilde sunulacağına veya Müşteri'nin herhangi bir sistem ve donanımı ile uyumlu olduğuna veya uyumlu kalacağına veya kesintisiz çalışacağına ilişkin herhangi bir taahhüt ve garantide bulunmamaktadır. Bu kapsamda, Müşteri veya üçüncü kişiler nezdinde doğabilecek hiçbir zarar ve kayıptan Blupay sorumlu tutulamaz. Müşteri Blupay’e elden ödeme yapamaz. Tüm ödemeler Blupay tarafından belirlenen hizmet sunulan Elektronik İşlem Platformları aracılığı ile yapılır. Müşteri bunun dışında Blupay personeline hiçbir şekilde elden nakit para teslim edemez, teslim ettiğini ileri süremez. Blupay’in yetkilendirdiği şekilde yapılmayan ödemelerden Blupay sorumlu tutulamaz.

24.5. Borsaların işleyiş düzeni, seans süresinin yetersizliği ya da resmi mercilerin ve özellikle Kurul’un alacağı kararlar ve Kanun nedeniyle, Blupay tarafından Müşteri emirlerinin yerine getirilmemesi veya yerine getirilen bir Emre ait İşlem'in maddi hata veya başka nedenlerle iptalinden dolayı Blupay’in kendisine atfı kabil kusurları dışında hiçbir hukuki, mali ve cezai sorumluluğu olmayacaktır.

24.6. Müşteri, İşbu Çerçeve Sözleşme ve Müşteri'nin imzaladığı/imzalayacağı Sözleşme/Sözleşmeler tahtında Blupay’e ya da üçüncü kişilere karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle Blupay’in maruz kaldığını her türlü doğrudan veya dolaylı zararları derhal, nakden ve defaten karşılayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

24.7. Blupay’in doğrudan doğruya açıkça ağır kusur nedeniyle sorumlu tutulabildiği hallerde dahi bu sorumluluk, doğrudan doğruya maruz kalınan fiili maddi zararlarla sınırlı olacaktır. Blupay, kendisine doğrudan doğruya açıkça ağır kusur atfı mümkün olan hallerde dahi, Müşterinin uğrayabileceği herhangi bir kayıptan, kar mahrumiyetinden, dolaylı zararlardan, manevi zararlardan ve gecikme faizlerinden sorumlu olmayacaktır.

24.8. Müşteri, yatırım kararı alırken tamamen bağımsız fiyat tespitinden ve/veya alım satım kararlarından kaynaklanan her türlü doğrudan ve/veya dolaylı kar ve zarardan sorumludur. Müşteri, Blupay’in sosyal medya da dahil bütün haberleşme kanalları aracılığıyla gerçekleştirdiği paylaşımları da dahil Müşteri ve üçüncü kişileri bilgilendirici bütün paylaşımlarının münhasıran Yatırım Hizmetleri Tebliğ’in 80. maddesi kapsamında finansal bilgi sunumu olarak addedilebileceği ve hiçbir surette genel ve/veya bireysel yatırım danışmanlığı ve/veya vergi danışmanlığı olarak sayılamayacağını kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. Müşteri, Blupay ve Blupay’in Elektronik İşlem Platformu nezdinde yer alan hiçbir bilginin Müşteri’yi uzun ve kısa vadeli finansal hedeflerinin, risk tercihlerinin, nakit gereksinimlerinin ve vergi Mevzuat'ı karşısındaki durumlarının dikkate alınmasıyla yatırım planlarının oluşturulduğu yönünde bilgilendirmediğini ve yönlendirmediğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir.

MADDE 25 - MÜCBİR SEBEP

25.1. Doğal afetler, sivil veya askeri makamların eylemleri, dahili karışıklık, harp, yangın, grev/lokavt uygulamaları ve buna benzer hallerde, elektrik kesintisi, internet kesintisi veya arızaları, pandemi sayılabilen salgın hastalıklar ve elektronik iletişim kanallarında oluşacak donma veya arızalar, ilgili Borsa, piyasalar veya Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri'ndeki olağanüstü durumlar da dahil olmak ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere Taraflar'ın doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kontrol edemediği haller mücbir sebep sayılacaktır. Taraflar, mücbir sebebin vukuu sonucunda, işbu Çerçeve Sözleşme veya Müşteri'nin imzaladığı Sözleşme/Sözleşmelerin hükümlerinin hiç veya tam ve zamanında yerine getirilememesi nedeniyle mütemerrit sayılmayacaklar ve/veya sorumlu tutulmayacaklardır.

25.2. Taraflar’ın, işbu Çerçeve Sözleşme veya Müşteri'nin imzaladığı Sözleşme/Sözleşmeler'den doğan yükümlülüklerini yerine getirme borçları, mücbir sebep hallerinin ortadan kalmasıyla aynen devam eder ve öngörülmüş süreler mücbir sebep halinin ortadan kalktığı İş Günü işlemeye devam eder. Ancak Blupay, Müşteri'ye elektronik ortamda haber vermek koşuluylaişlemleredevam edilecek günü bir önceki cümlede bahsedilen zaman diliminden farklı bir gün olarak tayin edebilir.

MADDE 26 - TEMLİK YASAĞI

Taraflar Çerçeve Sözleşme'yi veya Çerçeve Sözleşme'den doğan hak ve yükümlülüklerini, Blupay’in Çerçeve Sözleşme'nin ve Müşteri'nin imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeler'in konusunun gerçekleştirilmesi amacı halleri hariç olmak üzere, diğer Taraf’ın yazılı izin ve onayını almadan herhangi bir üçüncü şahsa tamamen veya kısmen temlik edemez veya devredemez. Bu hükme aykırılık, Çerçeve Sözleşme’nin ve Müşteri'nin imzaladığı diğer tüm Sözleşme/Sözleşmeler'in ihlali sayılacaktır.

MADDE 27 - DELİL ŞARTI VE SES KAYITLARININ TUTULMASI

27.1. Kurul düzenlemelerinde yer alan ispat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Taraflar arasında teati edilen ve/veya Taraflar’dan herhangi birisinin mutabakatını içeren her türlü defter, kayıt, belge, fatura, dekont, yazışma, bildirim, rapor, faks mesajı, internet işlem kayıtları, Elektronik İşlem Platformu kayıtları, ses kayıtları ve benzeri kayıtlar ile Müşteri tarafından telefon, internet, interaktif sistem, her türlü elektronik ortam ve benzeri kanallarla iletilen her türlü Emir ve Talimat'a ilişkin kayıtlar, Taraflar arasındaki ilişkilerde, HMK'nın 193. maddesi uyarınca münhasıran kesin delil niteliğindedir. Kurul düzenlemeleri saklıdır.

27.2. Blupay aracılığıyla Müşteri'den, internet, interaktif sistem, her türlü elektronik ortamda ve benzeri de dahil olmak üzere sözlü, telefonla veya başka iletişim yollarıyla almış olduğu alım Emri ve/veya satım Emirler'i dahil her türlü Talimat'a ilişkin kayıtlar, Müşteri'nin mutabakatını içermeleri şartıyla münhasır ve kesin delil sayılacaktır.

27.3. Müşteri, Mevzuat ve Belge Kayıt Tebliği uyarınca telefon ile verilen her türlü Emir, Talimat ve/veya bildirimlerin kayıt altına alınmasının zorunlu olduğunu bildiğini, Blupay’in ilgili yasal ve idari mercilerce talep edilmesi halinde söz konusu ses kayıtlarını ilgili otoriteye teslim etmekle yükümlü bulunduğunu, bu Çerçeve Sözleşme’yi imzalamakla Blupay ile yapacağı telefon görüşmelerinin kaydedilmesine muvafakat ettiğini ve her ne nam altında olursa olsun herhangi bir itirazının bulunmadığını Blupay’e bu konuda bir suç isnadının mümkün olamayacağını ve söz konusu kayıtların mahkemede delil olarak kullanılabileceğini gayrikabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt eder.

MADDE 28 - UYGULANACAK HUKUK VE İHTİLAFLARIN ÇÖZÜMLENMESİ

İşbu Çerçeve Sözleşme, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi olacaktır. İşbu Çerçeve Sözleşme’nin uygulanması veya yorumlanmasından kaynaklanan veya bununla ilgili tüm ihtilafların çözümlenmesinde İstanbul Merkez (Çağlayan) Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

MADDE 29 - BÖLÜNEBİLİRLİK

İşbu Çerçeve Sözleşme’nin herhangi bir hükmünün, maddesinin veya koşulunun herhangi bir zamanda ve herhangi bir sebeple tamamen veya kısmen geçersiz, yasadışı veya ifa edilemez olması veya sayılması halinde, bu durum, kalan diğer hükümler, maddeler veya koşulların geçerliliğini ve ifa kabiliyetini kesinlikle etkilemeyecek veya bozmayacak ve diğer hükümler, maddeler veya koşullar tam olarak yürürlükte kalacaktır. Bu durumda, Taraflar, bu hükümleri taraflar üzerinde aynı ekonomik ve hukuki etkilere sahip yeni, geçerli ve ifa edilebilir hükümlerle değiştirmek için iyi niyetle müzakerelere gireceklerdir.

MADDE 30 - DİĞER HÜKÜMLER

30.1. Müşteri'ye ait kimlik bilgileri, adres, iştigal konusu ve bunlarla sınırlı olmamak üzere her türlü Müşteri bilgileri, Müşteri'nin talep ettiği ürün/hizmetin üçüncü kişilerle işbirliği sonucu sağlanması halinde işbirliğinin diğer taraflarıyla, Blupay’in doğrudan ve/veya dolaylı ana ortaklarıyla veya iştirakleriyle, Mevzuat kapsamında dışarıdan hizmet alınan kuruluşlarla, kamu kurum ve kuruluşları ile yasalarca açıkça yetkili kılınan merciiler ile KVKK düzenlemelerine uygun olarak paylaşabilecek olup; Blupay sayılanlar dışında üçüncü şahıslara söz konusu bilgi ve belgeleri ifşa etmemekle yükümlüdür.

30.2. Müşteri, Mevzuat’ın yatırım kuruluşlarına ilişkin aracılık faaliyetleri kapsamında sair her türlü hükümlerini bildiğini, söz konusu Mevzuat'ta ileride yapılacak her türlü değişikliğin işbu Çerçeve Sözleşme’ye uygulanmasını kabul ettiğini beyan eder.

30.3. Çerçeve Sözleşme’de hüküm bulunmayan hallerde Kurul ve Borsa düzenlemeleri, Kurul ve Borsa düzenlemelerinde hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır. Bu Çerçeve Sözleşme’nin Kurul ve Borsa ve Teşkilatlanmış Diğer Pazar Yerleri'nin düzenlemelerine aykırı hükümleri uygulanmaz.

30.4. Taraflar, işbu Çerçeve Sözleşme’nin, Taraflar arasında işbu Sözleşme konusu işlemlere ilişkin olarak (aynı konuda) daha önce sözlü ve/veya yazılı olarak varılmış olan tüm mutabakatların veya imzalanmış olan tüm sözleşmelerin yerine geçeceği ve anılan mutabakat ve/veya sözleşmeleri hükümsüz bırakacağı hususunda mutabık kalmışlardır.

EKLER

Ek-Gerçek Faydalanıcı Beyan Formu
Ek-Müşteri Sınıflandırılması Bilgi Notu
Ek-Yatırım Hizmet Ve Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu
Ek-Pay Piyasasına İlişkin Risk Bildirim Formu
Ek-Alt Pazar Risk Bildirim Formu
Ek-İş Sürekliliği Yönetimi Esasları
Ek-Yatırımcı Tazmin Merkezi
Ek-Blupay Hizmet Bedelleri ve Masraf Tarifesi
Ek-Elektronik Erişim Taahhütnamesi
Ek-Piyasa Öncesi İşlem Platformu Bilgilendirme Formu  

EK-GERÇEK FAYDALANICI BEYAN FORMU

Blupay nezdinde açılan ve açılacak her türlü hesaplar nedeniyle kendi adıma ve kendi hesabıma hareket edeceğimi, başkası hesabına hareket etmeyeceğimi ve kendi adıma ve fakat başkası hesabına hareket etmem halinde, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 15. maddesine uygun olarak kimin hesabına İşlem yaptığımı ve bu kişilerin kimlik bilgilerini Blupay’e derhal ve yazılı olarak bildireceğimi kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK- MÜŞTERİ SINIFLANDIRILMASI BİLGİ NOTU

I. İLGİLİ MEVZUAT HÜKÜMLERİ

Müşteri'nin sınıflandırılması, Kurul’un Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin 29. ila 32. maddeleri hükümlerine uygun olarak yapılacaktır. Müşteri'nin sınıflandırılmasına ilişkin Yatırım Kuruluşları Tebliği’nde yer alan ilgili düzenlemeler aşağıdaki şekildedir:

1. Müşteri sınıflandırılması

2. Profesyonel Müşteri ve Genel Müşteri

      (i)  Aracı kurumlar, bankalar, portföy yönetim şirketleri, kolektif yatırım kuruluşları, emeklilik yatırım fonları, sigorta şirketleri, ipotek finansman kuruluşları, varlık yönetim şirketleri ile bunlara muadil yurt dışında yerleşik kuruluşlar.

      (ii)  Emekli ve yardım sandıkları, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklar.

      (iii)   Kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kuruluşlar.

      (iv)  Nitelikleri itibarıyla bu kurumlara benzer olduğu Kurulca kabul edilebilecek diğer kuruluşlar.

      (iv)  Nitelikleri itibarıyla bu kurumlara benzer olduğu Kurulca kabul edilebilecek diğer kuruluşlar.

      (v)  Aktif toplamının 50.000.000 Türk Lirası, yıllık net hâsılatının 90.000.000 Türk Lirası, öz sermayesinin 5.000.000 Türk Lirasının üzerinde olması kıstaslarından en az ikisini taşıyan kuruluşlar.

      (vi)  Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin 32’nci maddesinde tanımlanan talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilen Müşteriler.

3. Talebe dayalı olarak Profesyonel Müşteri kabul edilecek Müşteriler

      (i) İşlem yapılması talep edilen piyasalarda son 1 yıl içinde, her 3 aylık dönemde en az 500.000 Türk Lirası hacminde ve en az 10 adet İşlem gerçekleştirmiş olmaları,

      (ii) Nakit mevduatlarının ve sahip olduğu Sermaye Piyasası Araçları'nın da dâhil olduğu Finansal Varlıklar'ı toplamının 1.000.000 Türk Lirası tutarını aşması,

      (iii) Finans alanında üst düzey yönetici pozisyonlarından birinde en az 2 yıl görev yapmış olması veya sermaye piyasası alanında en az 5 yıl ihtisas personeli olarak çalışmış olması veya Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 veya Türev Araçlar Lisansına sahip olması.

II. PROFESYONEL MÜŞTERİLERİN YARARLANAMAYACAKLARI MEVZUAT HÜKÜMLERİ

III. MÜŞTERİNİN BEYANI

Müşteri; Blupay nezdinde bu Sözleşme kapsamında sermaye piyasası İşlemleri yapmaya başlamadan önce, Müşteri'nin sınıflandırılmasına ilişkin usul, esas ve ilgili Mevzuat hükümleri hakkında yeterli derecede bilgilendirildiğini, Sınıflandırılması ile ilgili olarak vermiş olduğu bilgi ve belgelerin doğruluğundan ve gerekmesi halinde güncellenmesinden sorumlu olduğunu; Sözleşme çerçevesinde sağlanan ürün ve hizmetlerin kendi talebi doğrultusunda sunulduğunu ve bu konuda Blupay tarafından kendisine herhangi bir telkin ve tavsiyede bulunulamayacağı hususunda uyarıldığını; yapılması halinde, uygunluk testi sonucunda kendisine uygun olmadığı anlaşılan ürünleri talep etmesi halinde, bu ürünlerin kendisine sunulup sunulmaması hususunda Blupay’in takdir hakkı olduğunu ve sunulması halinde, bu yatırımların sonuçlarından ve risklerinden dolayı sorumluluğun tamamen kendisinde olduğunu, telefonunu, e-posta hesabını ve ikamet adresini değiştirmesi halinde Blupay’e bilgi vereceğini, aksi halde Blupay’in ticari elektronik iletilere ilişkin düzenlemeler, KVKK ve benzeri Mevzuat kapsamında maruz kalacağı zararları tazmin etmeyi kabul ve beyan eder.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK- YATIRIM HİZMET VE FAALİYETLERİ GENEL RİSK BİLDİRİM FORMU

I. ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sermaye piyasalarında yapacağınız İşlemler sonucunda kâr elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Buna ek olarak, yatırım hizmet ve faaliyetlerinden daha efektif şekilde faydalanabilmek adına sunulan Yan Hizmetler'den kaynaklı olarak, kur farklılıkları veya sair sebeplerle zarar etme ihtimaliniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, gerek sermaye piyasalarında gerekse sermaye piyasası faaliyetlerini destekleyici Yan Hizmetler kapsamında İşlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir. Bu amaçla, Yatırım Kuruluşları Tebliği'nin 25. maddesinde öngörüldüğü üzere “Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu”nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.

II. UYARI

İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun yapmak istediğiniz sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yetkisi olup olmadığını, sunduğu Yan Hizmetler'e ilişkin SPK'ya bildirim yapılıp yapılmadığını kontrol ediniz. Sermaye piyasası İşlemleri konusunda yetkili olan yatırım kuruluşunun www.spk.gov.tr veya www.tspb.org.tr internet sitelerinden veya diğer iletişim araçları vasıtasıyla öğrenebilirsiniz.

III. RİSK BİLDİRİMİ

İşlem yapacağınız yatırım kuruluşu ile imzalanacak “Sermaye Piyasası Faaliyetleri Çerçeve Sözleşmelerinde” belirtilen hususlara ek olarak, aşağıdaki hususları anlamanız çok önemlidir.

1. Yatırım kuruluşu nezdinde açtıracağınız hesap ve bu hesap üzerinden gerçekleştirilecek tüm İşlemler için SPK, borsalar, merkezi kayıt kuruluşları ve takas ve saklama merkezleri tarafından çıkartılan ilgili her türlü Mevzuat ve benzeri tüm idari düzenleme hükümleri uygulanacaktır. Mevzuat, düzenleme ve uygulamalarda zaman zaman değişiklik yapılması mümkün olup, meydana gelebilecek değişiklikleri takip etmeniz önem arz etmektedir.

2. Sermaye piyasası İşlemleri çeşitli oranlarda risklere tabidir. Piyasada oluşacak fiyat hareketleri sonucunda yatırım kuruluşuna yatırdığınız paranın tümünü kaybedebileceğiniz gibi, kayıplarınız yapacağınız İşlem'in türüne göre yatırdığınız para tutarını dahi aşabilecektir.

3. Kredili İşlem veya açığa satış gibi İşlemlerde kaldıraç etkisi nedeniyle, düşük özkaynakla İşlem yapmanın piyasada lehe çalışabileceği gibi aleyhe de çalışabileceği ve bu anlamda kaldıraç etkisinin tarafınıza yüksek kazançlar sağlayabileceği gibi zararlara da yol açabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

4. Yatırım kuruluşunun piyasalarda yapacağınızişlemlereilişkin tarafınıza aktaracağı bilgiler ve yapacağı tavsiyelerin eksik ve doğrulanmaya muhtaç olabileceği tarafınızca dikkate alınmalıdır.

5. Sermaye Piyasası Araçları'nın alım satımına ilişkin olarak yatırım kuruluşunun yetkili personelince yapılacak teknik ve temel analizin kişiden kişiye farklılık arz edebileceği ve bu analizlerde yer alan öngörülerin kesin olarak gerçekleşmeme olasılığının bulunduğu dikkate alınmalıdır.

6. Yabancı para cinsinden yapılan İşlemlerde, yukarıda sayılan risklere ek olarak kur riskinin olduğunu, kur dalgalanmaları nedeniyle Türk Lirası bazında değer kaybı olabileceği, devletlerin yabancı sermaye ve döviz hareketlerini kısıtlayabileceği, ek ve/veya yeni vergiler getirebileceği, alım satım İşlemlerinin zamanında gerçekleşmeyebileceği bilinmelidir.

7. İşlemlerinize başlamadan önce, yatırım kuruluşunuzdan yükümlü olacağınız bütün komisyon ve diğer muamele ücretleri konusunda teyit almalısınız. Eğer ücretler parasal olarak ifade edilmemişse, ücretlerin parasal olarak size nasıl yansıyacağı ile ilgili anlaşılır örnekler içeren yazılı bir açıklama talep etmelisiniz.

8. Yatırım kuruluşlarının sunduğu Yan Hizmetler'de de belirli durumlardan kaynaklı riskler doğabilmektedir. Bu noktada, yatırım hizmet ve faaliyetleri sırasında söz konusu döviz Yan Hizmetler'ine ilişkin risklerin de değerlendirilmesi gerekmektedir.

9. Yatırım kuruluşları döviz Yan Hizmetler'inin sunulması noktasında 3. kişi servis sağlayıcılardan Mevzuat kapsamında hizmet alabilecektir. 3. kişi servis sağlayıcılar, yasal otoritelerin kararları gibi çeşitli sebeplerle belirli bölgelere veya belirli kişilere hizmet sağlamayı kısmen veya tamamen sonlandırmak zorunda kalabilir. Bu bahisle yatırım hizmet ve faaliyeti ile sınırlı döviz İşlemlerinin zamanında veya hiç gerçekleşmeyebileceği dikkate alınmalıdır.

10. Sermaye piyasası faaliyeti ile sınırlı yabancı para biriminden İşlemlerin de kar ya da zararı, sermaye piyasası faaliyeti olarak gerçekleştirilecek alım-satım İşlemi'ndeki para biriminin başka bir para birimine çevrilmesinin gerekli olduğu hallerde ve durumlarda kur oranlarındaki dalgalanmalardan doğal olarak etkilenir.

İşbu Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu, yatırımcıyı genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, Sermaye Piyasası Araçları'nın alım satımından ve uygulamadan kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız.

Yukarıdaki tüm hususları okuyup, anladığımı; işbu esasların uygulanması sırasında yatırım kuruluşunun kusuru veya ihmali nedeniyle doğabilecek zararlarımı talep ve dava haklarım saklı kalmak kaydıyla özgür iradem sonucu bu “Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu”nu imzaladığımı ve bundan sonra Sermaye Piyasası Faaliyetleri Çerçeve Sözleşmeler'ini imzalayarak Form’un bir örneğini aldığımı kabul ve beyan ederim.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK - PAY PİYASASINA İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU

I. ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Pay Piyasası nezdinde yapacağınız alım-satım İşlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, Pay Piyasası’nda İşlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir. Bu amaçla, “Pay Piyasası Risk Bildirim Formu”nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.

II. UYARI

İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun “İşlem Aracılığı Yetki Belgesi” olup olmadığını kontrol ediniz. Türev araçların alım satımına aracılık faaliyeti konusunda yetkili olan banka ve sermaye piyasası aracı kurumlarını www.spk.gov.tr veya www.tspb.org.tr internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

III. RİSK BİLDİRİMİ

İşlem yapacağınız aracı kuruluş ile pay alım satım aracılığına ilişkin olarak aşağıdaki hususları anlamanız çok önemlidir.

1. Aracı kuruluş nezdinde açtıracağınız hesap ve bu hesap üzerinden Pay Piyasası’nda gerçekleştirilecek tüm İşlemler için SPK, Borsa ve Takas Merkezi tarafından çıkartılan ilgili her türlü Mevzuat ve benzeri tüm idari düzenleme hükümleri uygulanacaktır.

2. BIST'te yapılacak Pay Senedi İşlemleri anılan piyasa platformunda ikincil piyasada yapılacak olup İşlem komisyon oranları, Müşteri İşlem hacimlerine göre BSMV hariç değişmektedir. Alım satıma konu pay senetlerinin saklaması MKK nezdinde açılacak olan hesapta Kayden saklanacaktır.

3. BIST Pay Senetleri Piyasası İşlemleri Türk Lirası üzerinden gerçekleştirilmekte olup alım satıma konu tutarlar yabancı para cinsinden tahsil edilecek ise bu konuda tarafınız ile döviz alım/satım kur onayı yapılacağı ve döviz transferinin şirketin hesaplarının bulunduğu bankalardan yapılacağı bilinmeli ve aynı gün valör ile yapılamayabileceği dikkate alınmalıdır.

4. Aracı Kuruluş, alıcıya karşı satıcı, satıcıya karşı ise alıcı konumuna geçerek, bu hizmeti verdiği ve vereceği piyasalarda gerçekleştirilen İşlemlerin takasının tamamlanmasını teminat, garanti fonu ve tahsis edeceği sermayesi ile taahhüt ettiği hizmet ile bu hizmetin verildiği piyasalarda, karşı taraf, sistemik ve operasyonel risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi için ise; üyelik türlerinin, üyeliğe giriş ve üyelikten ayrılma/çıkarılma şartlarının, alınması gereken teminatların ve bunların değerlemesine ilişkin esasların, garanti fonu/fonlarının oluşturulmasına ve kullanımına ilişkin esasların, takas üyelerinin limitlerinin ve risk yönetimi açısından alınması gereken diğer önlemlerin belirlenmesi konularında İşlem'e konu Sermaye Piyasası Araçları'nın risklerini minimize ettiği bilinmelidir.

5. Yatırım yapmış olduğunuz payları ihraç eden şirketler bedelli veya bedelsiz sermaye artırımları yapabilecektir. Bedelli sermaye artırımına katılmamanız halinde şirkette sahip olduğunuz pay oranı düşecektir.

6. Payları ihraç eden şirketlerin bedelli sermaye artırımı yapmaları durumunda, payların bedelli sermaye artırımına katılma hakkı olan “yeni pay alma hakkı kuponları” Borsa İstanbul A.Ş.’de alınıp satılabilmektedir. Gerek hesabınızda bulunan paylar üzerinden hak etmiş olduğunuz, gerekse Borsa İstanbul A.Ş.’den satın aldığınız “yeni pay alma hakkı kuponları”nın bir vadesinin olduğunu dikkate almalısınız. Vade sonuna kadar kullanılmayan veya Borsa İstanbul A.Ş.’de satılmayan yeni pay alma hakkı kuponları geçersiz hale gelir. Bu durum tüm haklarınızı yitirmenize ve maddi kayba uğramanıza sebep olabilir.

7. Anonim şirketlerle ilgili genel düzenlemeleri içeren TTK, itibarî (nominal) değerinden aşağı bedelle pay çıkarılmasını yasaklamaktadır. Bu durum piyasa fiyatı, itibarî (nominal) değerinin altına düşen halka açık şirketlerin itibarî (nominal) değerin altında bir bedelle nakit sermaye artırımı yapmalarına imkân vermemekte ve sermaye ihtiyacı olan bu şirketleri zor durumda bırakabilmektedir. Bu nedenle, halka açık ortaklıklara ilişkin özel düzenlemeleri içeren Kanun’unda payların piyasa fiyatı, nominal değerinin altında olması durumunda, payların nominal değerinin altında bir fiyatla ihraç edilmesine SPK tarafından izin verilebileceği belirtilmiştir. Böylece, piyasa fiyatı nominal değerinin altına inmiş bir halka açık ortaklığın sermaye artırımı yaparak nakit elde etmesi mümkün olabilecektir. Önemle belirtmek gerekir ki, nominal değerin altında pay ihracı yoluyla sermaye artırımında bulunan halka açık ortaklığın, artırılan sermayeyi temsil eden paylarını satın almanız çeşitli risklere tabidir. Piyasada oluşacak fiyat hareketleri sonucunda yatırım kuruluşuna yatırdığınız paranın tümünü kaybedebileceğiniz gibi, kayıplarınız yapacağınız İşlem'in türüne göre yatırdığınız para tutarını dahi aşabilecektir

8. Türkiye Sermaye Piyasaları’nda mevcut olan Yatırımcıları Tazmin Merkezi yatırım kuruluşlarının, yatırım hizmet ve faaliyetinden kaynaklanan nakit ödeme veya Sermaye Piyasası Araçları teslim yükümlülüklerini yerine getirememeleri hâlinde, SPK tarafından Kanun çerçevesinde alınan tazmin kararını yerine getirmek amacıyla kurulmuş olan kamu tüzel kişiliğini haiz bir kuruluş olarak yer almaktadır.

9. Aracı Kuruluş, tazminin kapsamını yatırımcılara ait olan ve yatırım hizmeti ve faaliyeti veya Yan Hizmetler ile bağlantılı olarak yatırım kuruluşu tarafından yatırımcı adına saklanan veya yönetilen nakit ödeme veya Sermaye Piyasası Araçları'nın teslim yükümlülüklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan talepler oluşturur.

10. Yatırımcıların yatırım danışmanlığı veya piyasadaki fiyat hareketlerinden kaynaklanan zararları tazmin kapsamında değildir.

11. Kanun'un 106. ve 107. maddelerde yer alan suçlardan veya suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçundan mahkûm olan yatırımcılara ait talepler, söz konusu eylemlerle ilgili alacaklarla sınırlı olmak üzere, tazmin kapsamı dışındadır.

İşbu Pay Piyasası Risk Bildirim Formu, yatırımcıyı genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, pay senetlerinin alım-satımından ve uygulamadan kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şeklide araştırma yapmalısınız.

Yukarıdaki tüm hususları okuyup anladığımı; özgür iradem sonucu bu Pay Piyasası Risk Bildirim Formu’nu imzaladığımı, önceki sayfalar imzalanmamış dahi olsa da tüm hükümlerin geçerli olduğunu bildiğimi, formun bir örneğini imzalı ve kaşeli şekilde elden/elektronik ortamda teslim aldığımı kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK- ALT PAZAR RİSK BİLDİRİM FORMU

I. ÖNEMLİ AÇIKLAMA

BIST yönetim kurulunun 10.09.2020 ve Kurul'un 14.09.2020 tarihli kararları ile 01.10.2020 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Pay Piyasası’nda pazar yapılanması, pazarlardaki İşlem görme esasları ve pazarlar arası geçiş kriterleri ile kota alma şartlarında bazı değişiklikler yapılmıştır.  İlgili değişiklik kapsamında “alt pazar” olarak tanımlanan pazarda İşlem yapmadan önce, “Alt Pazar Risk Bildirim Formu”nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.

II. UYARI

İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun “İşlem Aracılığı Yetki Belgesi” olup olmadığını kontrol ediniz. Türev araçların alım satımına aracılık faaliyeti konusunda yetkili olan banka ve sermaye piyasası aracı kurumlarını www.spk.gov.tr veya www.tspb.org.tr internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

III. RİSK BİLDİRİMİ

“İşlem yapmak istediğiniz payın yer aldığı alt pazar paylarında, derinliğin/likiditenin sınırlı olabileceği, dolayısıyla aşağı/yukarı yönlü sert fiyat hareketleri ihtimalinin daha yüksek olabileceğini dikkate alarak piyasa risklerinin net bir şekilde farkında olunması, bu riskler değerlendirilerek İşlem yapılması ve fiyat riskinin sınırlandırılabilmesi için alım emirlerinin ve satım Emirleri'nin mümkün olduğu kadar limit fiyatlı Emir şeklinde iletilmesi hususları önemle dikkatlerinize sunulur.”  

İşbu Alt Pazar Risk Bildirim Formu, yatırımcıyı genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, pay piyasası alt pazarda İşlem gören payların alım-satımından ve uygulamadan kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız.  

İşbu Alt Pazar Risk Bildirim Formu, yatırımcıyı genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, pay senetlerinin alım-satımından ve uygulamadan kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şeklide araştırma yapmalısınız.

Yukarıdaki tüm hususları okuyup anladığımı; özgür iradem sonucu bu Alt Pazar Risk Bildirim Formu’nu imzaladığımı, önceki sayfalar imzalanmamış dahi olsa da tüm hükümlerin geçerli olduğunu bildiğimi, formun bir örneğini imzalı ve kaşeli şekilde elden/elektronik ortamda teslim aldığımı kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK - İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ ESASLARI

Blupay İş Sürekliliği Planı, ufak olaylardan büyük felaketlere kadar tüm acil ve beklenmedik durumlarda Blupay'in faaliyetlerinin minimum kesinti ve zararla devamını ve Müşteriler'in ihtiyaçlarını en olumsuz koşullar altında dahi karşılayabilmeyi amaçlar.  

Plan üç yönetim planı üzerine kurulmuştur:  

1. ACİL EYLEM PLANI: Blupay'in normal operasyonuna devamını engelleyen olayları takip eden ilk dakika ve saatlerde çalışanların, fiziksel ortamın ve altyapının güvenliğine yönelik alınacak acil tedbirleri içermektedir.

2. KRİZ YÖNETİMİ PLANI: Blupay, ana faaliyetlerinin kesintiye uğraması ve/veya kurumsal etkisi olan olaylar kriz olarak kabul edilir. Kriz, en üst düzey yönetimin katılımı ile stratejik bir bakış açısı ile yönetilir.

3. İŞ KURTARMA PLANLARI: Acil eylemlerde ve kriz yönetimi boyunca Blupay'in normal operasyonel faaliyetlerinin kesintiye uğraması nedeniyle finansal, Müşteri ilişkileri, kanuni yükümlülük ve imaj açısından önemli zarara uğramasına sebebiyet verecek ürün, süreç ve hizmetlerinin geri kazanılması faaliyetidir. Acil ve Beklenmedik durumda, tüm işleyişi koordine etmek üzere Kriz Yönetim Takımı, Acil Eylem Takımı ve İş Kurtarma Takımları oluşturulmuş olup detaylı iş akışları, prosedürler, görev tanımları ve organizasyonlar planların bir parçası ve tamamlayıcısı olarak hazırlanmıştır.

Müşteriler'e, ticari karşı taraflara ve yasal ve düzenleyici otoritelere karşı hizmet ve sorumlulukların kesintiye uğramasına neden olabilecek yangın, deprem, sel, kar fırtınası, sistem kesintisi, altyapının çökmesi, terörist saldırılar gibi tehditler ve tehditler sonrası oluşabilecek senaryolar, operasyonel risk değerlendirmesi ile belirlenerek, iş sürekliliğinin sorunsuz olarak işleyebilmesi için “senaryolar bazında iş kurtarma planları” hazırlanmıştır. Şirket’in iş sürekliliğinin sağlanmasına yönelik olarak gerçekleştirilen tüm işlem verileri, diğer ihtiyaç duyulan veriler ve gerekli sistemler iş sürekliğini sağlamak üzere farklı bir lokasyonda yedeklenmekte ve bir felaket durumunda devreye sokulmak amacıyla hazır bekletilmektedir. Mevcut bilgi işlem sistemlerinin kesintiye uğraması durumunda faaliyetlerin yedek sistemler üzerinden devamlılığı sağlanacaktır. Ayrıca, acil ve beklenmedik durum için alternatif lokasyonlar oluşturularak, günlük işleyiş için veri sağlayıcılar tesis edilmiş ve faaliyetlerin sürdürülmesi için gerekli tüm ofis programları ile bilgi erişim sistemleri yüklenmiştir. İşlemlerin sürekliliği için gereken telefon, faks, yazıcı vb. teknik cihazlar ve tesisler kullanıma hazır durumda bulunmaktadır. Elektronik kayıt yedekleri ile birlikte, mali tablolar ve mevcut Mevzuat uyarınca tutmakla yükümlü olunan her türlü kayıt ile kıymetli evrak, basılı olarak ve/veya elektronik ortamda Mevzuat çerçevesinde belirlenen süre boyunca saklanmaktadır.

İş Sürekliğinin kesintiye uğraması ve iş sürekliliği planlarının devreye alınması durumunda, Müşteriler'in bilgilendirilmesi ve iletişimin sağlanması, tüm Müşteriler'e SMS veya uygulama üzerinden bildirim gönderilmesi suretiyle veya basın açıklamaları ile sağlanacaktır. Tüm resmi kurumlarla irtibatın tesisi için en az bir personele sorumluluk atanmıştır. Rutin bildirimler süresi içinde, talimatlarına göre sonuçlandırılacaktır.

Adres: Maslak Mah. Aos 55. Sk 42 Maslak A Blok Sitesi No:2 İç Kapı No: 140 Sarıyer/İstanbul

İnternet Adresi: http://blupaymenkuldegerler.com/

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK- YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ

Kanun'un 83. maddesinin 1. uyarınca, yatırım kuruluşlarının, yatırım hizmet ve faaliyetinden kaynaklanan nakit ödeme veya Sermaye Piyasası Araçları teslim yükümlülüklerini yerine getirememeleri hâlinde, SPK tarafından Kanun çerçevesinde alınan tazmin kararını yerine getirmek üzere, Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) kurulmuştur. Kanun'un 84. maddesine göre tazminin kapsamını, yatırımcılara ait olan ve yatırım hizmeti ve faaliyeti veya Yan Hizmetler ile bağlantılı olarak yatırım kuruluşu tarafından yatırımcı adına saklanan veya yönetilen nakit ödeme veya Sermaye Piyasası Araçları'nın teslim yükümlülüklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan talepler oluşturur.

Yatırımcıları tazmin kararı verilen kuruluşların yatırımcıları, bu madde kapsamında tazmin talep etme hakkına sahiptir. Yatırımcıların yatırım danışmanlığı veya piyasadaki fiyat hareketlerinden kaynaklanan zararları tazmin kapsamında değildir. Kanun'u 106. ve 107. maddelerde yer alan suçlardan veya suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçundan mahkûm olan yatırımcılara ait talepler, söz konusu eylemlerle ilgili alacaklarla sınırlı olmak üzere, tazmin kapsamı dışındadır. Söz konusu suçlardan dolayı hakkında suç duyurusunda bulunulan kişilere yapılacak ödemeler anılan suçlara ilişkin soruşturmanın başlamasından mahkeme kararının kesinleşmesine kadar durur. Aşağıda sayılan kişi ve kurumlar tazmin edilmez:

      a)  Yatırımcıları tazmin kararı verilen yatırım kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri ve şahsen sorumlu ortakları, yüzde beş veya daha fazla paya sahip ortakları, denetim kurulu üyeleri veya ilgili yatırım kuruluşları ile aynı grup içinde yer alan diğer şirketlerde benzer konumda olan kişiler ile bu kişilerin eş ve ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile bu kişiler adına hareket eden üçüncü kişiler

      b)  Yatırımcıları tazmin kararı verilen yatırım kuruluşları ile aynı grupta yer alan diğer şirketler

      c)  (a)' da sayılan gerçek ve tüzel kişilerin yüzde yirmi beş veya daha fazla paya sahip olduğu şirketler

      d)  Yatırım kuruluşlarının mali sıkıntıya düşmesine neden olan veya finansal durumunun bozulmasına önemli etkileri olan olaylarda sorumluluğu bulunan veya bu olaylardan menfaat sağlayan kişiler.

Hak sahibi her bir yatırımcıya ödenecek azami tazmin tutarı 2023 yılında 721.557 Türk Lirası'dır. Bu tutar her yıl ilan edilen yeniden değerleme katsayısı oranında artırılır. Kurul'un teklif üzerine Cumhurbaşkanlığı tarafından toplam tazmin tutarı beş katına kadar artırılabilir. Bu sınır, hesap sayısı, türü ve para birimine bakılmaksızın, bir yatırımcının aynı kuruluştan olan taleplerinin tümünü kapsar. YTM tarafından ödenecek azami tutarın üzerinde kalan tutarın başka bir yatırımcıya ödenmesi amacıyla devredilmiş olması hâlinde devralana YTM tarafından ödeme yapılmaz.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK-HİZMET BEDELLERİ VE MASRAF TARİFESİ

             (i) EFT/Havale/Swift vb. transfer İşlemlerinden kaynaklanan tüm ücretler Müşteri'ye aittir. Blupay sadece banka hesabına geçen net tutarı Müşteri hesabına aktarmakla yükümlüdür.

             (ii) Yurtiçi piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerde, Müşterimiz'den emir iletimine aracılık faaliyetlerinden komisyon alınmaktadır.

             (iii) Nemalandırma İşlemlerinde; yatırım hesaplarındaki gün içinde herhangi bir emre konu olmayan ve gün sonu itibarıyla alacak bakiye veren nakitler üzerinde gerçekleştirilecek nemalandırma süreci nemalandırma sözleşmesinde ve bilgi formunda belirtilmiştir. Söz konusu bakiyeler, Blupay lehine ilgili Mevzuat kapsamında Takasbank Para Piyasası, Borsa İstanbul Repo / Ters Repo Piyasası, Kurumumuzca ve/veya ortaklık/sahiplik ilişkimizin bulunduğu şirketlerce ihraç edilen özel sektör borçlanma araçlarına dayalı repo veya Banka vadeli mevduatında değerlendirilecek ve neması da Blupay tarafından alınacaktır.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK- ELEKTRONİK ERİŞİM TAAHHÜTNAMESİ

Nezdinizdeki yatırım hesabıma ait İşlemlerin elektronik ortamda yapılabilmesi amacıyla sistem erişimi ile ilgili şifre ve parolanın kısa mesaj yoluyla Blupay Menkul Değerler A.Ş. Sermaye Piyasası İşlemleri Genel Çerçeve ve Hesap Açılış Sözleşmesi’nin “Taraflar” başlıklı 1. maddesinde belirttiğim cep telefonuma ya da uygulama üzerinden bildirim yoluyla tarafıma gönderilmesini talep etmekteyim. Tarafıma verilecek olan şifre ve paroladan sorumlu olduğumu, herhangi bir üçüncü kişiye açıklamayacağımı ve kullanımına izin vermeyeceğimi, şifre ve parolanın kullanımı suretiyle yapılan İşlemlerin kendim veya yetkili kişilerce yapılmadığı yönünde bir iddia ileri sürmeyeceğimi, şifre ve parolanın yetkisiz kişilerce kullanıldığını öğrendiğim anda (şifrenin, parolanın kaybedilmesi, çalınması vb. durumlar dahil) Blupay Menkul Değerler A.Ş.’ ye bildireceğimi, bu bildirim anına kadar yapılan İşlemlerden ve kullanımdan bizzat sorumlu olacağımı kabul ve beyan ediyorum.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No

EK- PİYASA ÖNCESİ İŞLEM PLATFORMU BİLGİLENDİRME FORMU

I. ÖNEMLİ AÇIKLAMA

BIST Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda (“PÖİP” veya “Platform”) İşlem yapılması bazı özel risk unsurları barındırmakta ve yüksek bir yatırım riski taşımaktadır. PÖİP’te yapacağınız İşlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar edebilme riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, PÖİP'te İşlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir. Bu amaçla, işbu Piyasa Öncesi İşlem Platformu Risk Bildirim Formunda yer alan aşağıdaki hususları okuyarak anlamanız ve imzalamanız gerekmektedir.

II. UYARI

İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz yatırım kuruluşunun yetki belgelerine sahip olup olmadığını “www.spk.gov.tr” ve “www.borsaistanbul.com” internet sitelerinden veya diğer iletişim araçlarıyla kontrol ediniz. İşbu Piyasa Öncesi İşlem Platformu Risk Bildirim Formu, Müşteri'yi genel olarak mevcut riskler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamakta olup, PÖİP’te yapılan İşlemlerden kaynaklanabilecek tüm riskleri kapsamayabilir. Dolayısıyla tasarruflarınızı bu tip yatırımlara yönlendirmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız. İşlemlerinize başlamadan önce, İşlemlerinizin borsalara, takas ve saklama kuruluşlarına ve yatırım kuruluşlarına ödenecek komisyon ücretlerine ve ilgili Mevzuat'ta belirlenen oranlarda vergiye tabi tutulacağının bilincinde olmalısınız.

III. RİSK BİLDİRİMİ

Blupay Menkul Değerler Anonim Şirketi ile imzalanacak Sermaye Pı̇yasası İşlemlerı̇ Genel Çerçeve ve Hesap Açılış Sözleşmesi’nde ve Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Genel Risk Bildirim Formu’nda belirtilen hususlara ek olarak;

1. Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda Kurul kaydında bulunan fakat daha önce Borsa’da İşlem görmeyen şirketlerden Kurulca belirlenen şirketlerin paylarının İşlem gördüğünün,

2. Şirket paylarının Platform’a kabul şartı olarak SPK kararı dışında Borsa tarafından şirketin hukuki ve mali durumu ile faaliyetleri açısından herhangi bir inceleme yapılmadığının, bu alanlarda Kotasyon Yönetmeliği ve diğer Borsa Mevzuat'ında yer alan herhangi bir nicelik ve/veya niteliğe ilişkin kritere (karlılık, faaliyet süresi, sermaye büyüklüğü, piyasa değeri gibi unsurlara bağlanmış sınırlayıcı şartlar) göre değerlendirme yapılmadığının, söz konusu paylar Borsa’da İşlem görmeye başladıktan sonra da söz konusu şirketlerin hukuki ve mali durumu ile faaliyetleri açısından herhangi bir inceleme yapılmayacağının,

3. PÖİP’te İşlem gören şirketin SPK ve Borsa düzenlemelerine uymaması halinde şirket paylarının İşlem sırasının geçici veya sürekli olarak durdurulabileceğinin,

4. SPK’nın 03.06.2011 tarihli ve 17/519 sayılı kararı gereği şirketin paylarının Platform’da İşlem görmeye başladığı tarihten itibaren SPK’nın II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği kapsamında özel durum açıklaması yapmakla yükümlü olduğunun, ancak diğer Mevzuat yükümlülükleri açısından Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda İşlem gören şirketler için Kurul’ca belirlenen diğer yükümlülüklere tabi olduğunun,

5. Şirket paylarının Platform’da İşlem görmesinin şirketin veya şirket paylarının SPK ve Borsa tarafından tekeffülü anlamına gelmeyeceğinin, Platform’da yapacağım yatırım ve üstlendiğim risk nedeniyle uğrayabileceğim zararlardan SPK ve Borsa’nın sorumlu olmadığının,

6. İşlemler'e başlamadan önce, yatırım kuruluşundan yükümlü olacağım bütün komisyon ve masraflar konusunda teyit almam gerektiğinin, Sermaye Pı̇yasası İşlemlerı̇ Genel Çerçeve ve Hesap Açılış Sözleşmesi’nde kararlaştırılmış esaslar gereğince Sözleşme'de veya Blupay'in internet sitesinde belirtilen komisyon ve masrafların hesabıma yansıtılacağının,

7. Platform’da İşlem gören şirket paylarının ikincil piyasası bulunduğunun, ancak şirketin nicelik ve/veya niteliğine ilişkin kriterlere göre oluşacak arz/talep dengesi çerçevesinde likidite riski ile karşı karşıya kalınabileceğinin,

8. PÖİP’te İşlem gören şirket payların tek fiyat yöntemine tabi olduğunun,

9. PÖİP'te İşlem gören şirket paylarının kredili alım İşlem'i veya açığa satışa konu olmayacağının; belirli bir anda oluşabilecek açık takas pozisyonunun %100’ü oranında özkaynak bulundurma şartına tabi olacağının, buna göre bir Müşteri'nin takası henüz gerçekleşmemiş İşlemleri sonucunda, belirli bir anda PÖİP paylarında oluşabilecek açık takas pozisyonunun asgari %100’ü oranında net varlığının bulunmasının zorunlu olduğunun, ayrıca bu paylarda gerçekleştirilen İşlemlerde hiçbir suretle ve yatırım kuruluşu yönetim kurulu kararı ile de olsa Müşteri bazında veya genel olarak özkaynak oranlarının değiştirilemeyeceğinin ve teminat alınmaksızın Emir kabul edilemeyeceğinin,

10. Platform’da İşlem gören şirket paylarının Sermaye Piyasası Araçları'nın kredili alım, açığa satış, ödünç alma veya ödünç verme İşlemlerinde özkaynak olarak kabul edilmeyeceğinin,

bilincinde olarak İşlem yaptığımı Piyasa Öncesi İşlem Platformu Risk Bildirim Formu’nu ve Borsa İstanbul A.Ş. Piyasa Öncesi İşlem Platformu İşleyiş Usul ve Esasları’nı okuyup anladığımı; işbu esasların uygulanması sırasında Blupay Menkul Değerler A.Ş.’nin kusuru veya ihmali nedeniyle doğabilecek zararlarımı talep ve dava haklarım saklı kalmak kaydıyla özgür iradem sonucu imzalayarak işbu formun bir örneğini aldığımı, kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Yukarıdaki tüm hususları okuyup anladığımı; özgür iradem sonucu bu Alt Piyasa Öncesi İşlem Platformu Risk Bildirim Formu’nu imzaladığımı, önceki sayfalar imzalanmamış dahi olsa da tüm hükümlerin geçerli olduğunu bildiğimi, formun bir örneğini imzalı ve kaşeli şekilde elden/elektronik ortamda teslim aldığımı kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Adı ve Soyadı

Sözleşme Tarihi
TCKN 

Sözleşme No
Doğum Tarihi

Yer / IP No


İşbu Sözleşme, Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin 26. maddesine ve Belge Kayıt Tebliği’nin 5. maddesine ve Elektronik Sözleşme Tebliği’ne uygun olarak taraflarca onaylanmış olup, Müşteri Sözleşmesi’nin Blupay’ in imzalı ve kaşeli şekilde aslına uygunluk onayını haiz bir nüshasını elektronik ortamda ya da uygulama üzerinden teslim almıştır. Uygulama üzerinde söz konusu sözleşmeyi görüntüleyebilmektedir.


SÖZLEŞME SETİNİN TÜM SAYFALARINI VE EKLERİNİ OKUDUM, ANLADIM, KABUL EDİYORUM.

(Tüm sözleşme ve ekleri elektronik ortamda dijital olarak imzalanmıştır.)

· Hizmet Satış Süreçlerinin Yürütülmesi
· Risk Yönetimi Süreçlerinin Yürütülmesi
· Veri Sorumlusu Operasyonlarının Güvenliğinin Temini
· Hizmet Satış Sonrası Destek Hizmetlerinin Yürütülmesi Talep / Şikayetlerin Takibi
· Talep / Şikayetlerin Takibi
· Sözleşme Süreçlerinin Yürütülmesi
· Hizmet Satış Sonrası Destek Hizmetlerinin Yürütülmesi
· Denetim / Etik Faaliyetlerinin Yürütülmesi
· Finans ve Muhasebe İşlerinin Yürütülmesi
· Bilgi Güvenliği Süreçlerinin Yürütülmesi